Zozan Inci, ordförande i Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjouren i Sverige. Foto: Frida Ekman
Zozan Inci, ordförande i Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjouren i Sverige.  Foto: Frida Ekman

Roks: "En upplevelse av att han äger henne"

Publicerad

Mer än hälften av mäns dödliga våld mot kvinnor sker i samband med separation. 

Gärningsmännen har svårt att acceptera att bli lämnad. 

– Det bidrar i sin tur till att hon kan bli mördad, eller som i det här fallet: försökt mörda henne, säger Zozan Inci, ordförande i Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjouren i Sverige.  

Mäns våld mot kvinnor minskar inte. Så uttrycker sig Zozan Inci. 

Det som i stället har hänt är att våldet exponerats på ett helt annat sätt än det tidigare gjorde. Enligt Roks är det ett stort samhällsproblem.

Ofta rör det sig om svartsjuka. 

– Svartsjuka kommer från att mannen har ett behov av makt och kontroll över kvinnans sexualitet. Svartsjuka är en del av våldet som begränsar hennes sociala liv, kontakt med omvärlden. Mannen vill ha henne för sig själv. Hans upplevelse är att han äger henne, säger Zozan Inci. 

Makt och kontroll

Zozan Inci beskriver det som att kvinnan sällan lämnar efter första slagetr. Ofta pågår våldet en längre tid och när hon väl väljer att lämna förhållandet är hon också som mest utsatt. 

– När kvinnan väljer att lämna är hon som mest utsatt, det är då många gånger som kvinnor blir mördade. För att de får nog, säger i från och vill lämna. Det svårt för gärningsmannen att acceptera på grund av att han behöver makt och kontroll. Känslan av att äga henne. Det bidrar i sin tur till att hon kan bli mördad, eller som i det här fallet: försökt mörda henne.

Hur viktigt är det att berätta?

– Det är jätteviktigt att berätta, om kvinnan vill och kan. Det är bra för andra kvinna i andra situationer att få veta att ingen är ensam, och därmed bidra till att den skam och skuldkänsla som finns på grund av normaliseringsprocessen försvinner. Med hjälp av andra berättelser kan kvinnan känna att ”det här är inte mitt fel”. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag