Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Roks: "En upplevelse av att han äger henne"

Zozan Inci, ordförande i Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjouren i Sverige. Foto: Frida Ekman

Mer än hälften av mäns dödliga våld mot kvinnor sker i samband med separation. 

Gärningsmännen har svårt att acceptera att bli lämnad. 

– Det bidrar i sin tur till att hon kan bli mördad, eller som i det här fallet: försökt mörda henne, säger Zozan Inci, ordförande i Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjouren i Sverige.  

Mäns våld mot kvinnor minskar inte. Så uttrycker sig Zozan Inci. 

Det som i stället har hänt är att våldet exponerats på ett helt annat sätt än det tidigare gjorde. Enligt Roks är det ett stort samhällsproblem.

Ofta rör det sig om svartsjuka. 

– Svartsjuka kommer från att mannen har ett behov av makt och kontroll över kvinnans sexualitet. Svartsjuka är en del av våldet som begränsar hennes sociala liv, kontakt med omvärlden. Mannen vill ha henne för sig själv. Hans upplevelse är att han äger henne, säger Zozan Inci. 

Makt och kontroll

Zozan Inci beskriver det som att kvinnan sällan lämnar efter första slagetr. Ofta pågår våldet en längre tid och när hon väl väljer att lämna förhållandet är hon också som mest utsatt. 

– När kvinnan väljer att lämna är hon som mest utsatt, det är då många gånger som kvinnor blir mördade. För att de får nog, säger i från och vill lämna. Det svårt för gärningsmannen att acceptera på grund av att han behöver makt och kontroll. Känslan av att äga henne. Det bidrar i sin tur till att hon kan bli mördad, eller som i det här fallet: försökt mörda henne.

Hur viktigt är det att berätta?

– Det är jätteviktigt att berätta, om kvinnan vill och kan. Det är bra för andra kvinna i andra situationer att få veta att ingen är ensam, och därmed bidra till att den skam och skuldkänsla som finns på grund av normaliseringsprocessen försvinner. Med hjälp av andra berättelser kan kvinnan känna att ”det här är inte mitt fel”. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!