Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Rökpauser ska inte inkluderas i arbetstid"

Foto: Shutterstock

Rökpauser ska inte inkluderas i arbetstiden och därför ska rökarna stanna längre kvar på jobbet.

Det anser en majoritet av danskarna som har deltagit i en ny undersökning.

Det är Danskt Näringsliv som ligger bakom undersökningen där 1 164 danskar har deltagit. Undersökningen visar att 52 procent av danskarna tycker att rökare tar fler pauser än icke-rökare och att rökpauser därför inte ska räknas in i den vanliga arbetstiden.

– Det råder inget tvivel om att uppmärksamheten kring den tid som rökarna faktiskt lägger på att ta sig ett bloss har ökat på senare år, och att det har påverkat toleransen för rökarnas extrapauser, säger Rikke B Ørum på Danskt Näringsliv till Avisen.dk.

"Det är slut"

Livsstilsexperten Henrik Byager menar att danskarnas syn på rökning har förändrats dramatiskt på senare tid. Han säger att det just nu finns en "no-mercy"-attityd kring rökare som även smittar av sig på arbetsplatserna.

– Rökning är skadligt för hälsan och folk tycker inte att det är något som bör ses på med tolerans. Det är slut, säger Henrik Byager till Avisen.dk.

Lizette Risgaard, vice ordförande i LO, menar att det är viktigt att de enskilda arbetsplatserna att har ordentliga överenskommelser kring vilka regler som gäller för rökare.

Otydliga regler kan annars ge upphov till konflikter, säger hon.

– Det handlar också om arbetsmiljö och hur vi känner inför varandra så att några inte behöver gå runt och känna att andra har mer frihet eller arbetar mer, säger hon till Avisen.dk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!