Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rökgranat slängdes in i nazistledares bostad

Räddningstjänsten larmades til adressen i Ystad vid 02.20-tiden natten mot onsdag sedan ett okänt föremål kastats in i en lägenhet och orsakat kraftig rökutveckling. I lägenheten bor en känd nazistledare, enligt Ystads Allehanda,Foto: Mikael Nilsson
Personen som står skriven på lägenheten är en framstående profil i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, en organisation som här demonstrerar i Falund den 1 maj. Foto: SVEN LINDWALL

Hela lägenheten och trapphuset rökfylldes efter att en misstänkt rökgranat slängts in i en bostad i Ystad natten mot onsdag.

Rökutvecklingen var mycket kraftig och räddningstjänsten satte in rökdykare för att söka igenom lokalerna.

Personen som står skriven på lägenheten har en ledarroll i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Händelsen inträffade vid 02-tiden. Polis och räddningstjänst larmades klockan 02.21 om att en lägenhet på bottenvåningen i ett flerfamiljshus i Ystad var kraftigt rökfylld.

Flera räddningsresurser skickades till platsen. När räddningsstyrkorna kom fram var både lägenheten och trapphuset i flerfamiljshuset rökfyllt och brandvarnare i huset tjöt.

Räddningstjänsten satte in rökdykare för att söka igenom lokalerna och de allmänna utrymmena.

Misstänker rökgranat

Det är inte helt klarlagt vad det var föremål som orsakade rökutvecklingen men enligt räddningstjänsten kan det ha varit en rökgranat, skriver Ystads Allehanda.

– Den information har är att det rör sig om något föremål som orsakade rökutveckling, säger Calle Persson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region Syd.

Hela lägenheten och trapphuset rökfylldes efter att en misstänkt rökgranat slängts in i en bostad i Ystad natten mot onsdag.Foto: Mikael Nilsson

Ystads Allehanda skriver att en nazistledare är skriven i bostaden som utsattes för attentatet, uppgifter som även bekräftas av Kvällspostens källor. Han har en leddarroll i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Om händelsen har samband med mannens politiska hemvist är inte känt.

Polisen utreder för närvarande händelsen som grov mordbrand och eller skadegörelse.

Vid 13-tiden på onsdagen fanns det ännu ingen gripen för attentatet och det är inte känt om polisen har någon utpekad misstänkt för det misstänkta mordbrandsförsöket.

Kvällsposten har sökt nazistledaren utan framgång. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.