Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rökfritt i kommunens nya lägenheter

Ronneby får rökfria lägenheter.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inflytt i bostadsområdet Kilen väntas ske under 2021.Foto: Ronnebyhus

För de nya hyresgästerna i kvarteret Kilen i Ronneby är det slutblossat.

För de 84 nya lägenheterna har hyresvärden Ronnebyhus för första gången fattat beslut om rökfria bostäder, enligt Sydöstran.

Det är det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhem som bygger stadsdelen Kilen, mellan järnvägsstationen och Ronnebyån. 84 lägenheter för cirka 210 miljoner kronor. 

Och för de som flyttar in i lägenheterna är det rökritt som gäller. 

– Rökfria bostäder går som en våg genom Sverige just nu. Allt fler bostadsbolag inför rökförbud i både nyproducerade och befintliga bostadsområden, säger Peter Persson, som är vd på det kommunala bostadsbolaget.

Innan de flyttar in kommer de boende att få skriva på ett kontrakt där man accepterar rökförbudet, som gäller även på uteplatser och balkonger.

– Vi får väldigt många klagomål från våra boende på rökning. Det röks under köksfläktar och på balkonger. Har vi haft en storrökare i en lägenhet så medför det i regel ganska omfattande saneringskostnader, säger Peter Persson till Sydöstran.

Kan vräkas

Den som bryter mot rökförbudet får en varning. Upprepas ofoget det kan det få rejäla konsekvenser för den boende.

– Går det tillräckligt långt kan man bli vräkt från sin bostad, säger Peter Persson till Sydöstran.

Enligt Peter Persson utreder Ronnebyhus jurister frågan om huruvida rökförbud kan införas i fler bostadsområden.

En undersökning från tidningen Hem & Hyra som Sydöstran tagit del av visar att 70 procent av hyresgästerna i Sverige vill ha ett rökförbud inomhus.

Inflytt i lägenheterna förväntas ske under sommaren och hösten 2021.