Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rökbomben: Priset på tobak kan dubblas

Flera partier vill höja priset på cigaretter i Danmark. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen. Foto: PRESSBILD
Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: TOMAS LEPRINCE

När Danmark går till val den 5 juni står migrationspolitiken högt på agendan.

Men även danskarnas förhållande till rökningen har blivit ett slagträ i valdebatten.

Nu senast har Socialdemokraternas partiledare kastat in nytt bränsle i debatten - att unga borde betala mer än äldre för cigaretterna.

I Sverige anser sig endast sju procent av befolkningen vara dagliga rökare, enligt en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten. 

Antalet rökare har stadigt minskat under de senaste tio åren. Fler utlandsfödda och personer med lägre utbildning röker. Det finns dock ingen skillnad mellan kvinnor och män.

I Danmark är tobakstrenden något som bekymrar både sjukvården och det politiska etablissemanget.

Enligt en undersökning från danska Folkhälsomyndigheten har antalet rökare efter att gått ner under 20 års tid nu vänt uppåt igen. Under 2018 rökte 23,1 procent av befolkningen och mest ökar rökarna bland unga.

Flera bud

Det hela har fått politikerna att reagera och flera av partierna i Folketinget att lämna olika bud om hur mycket cigarettpriset borde höjas.

I dag betalar dansken cirka 40 kronor för att paket cigaretter och i budgivningen skiljer sig förslagen från allt från oförändrade priser till en mer än fördubbling av priset. Radikale Venstre anser att ett paket cigaretter bör kosta 90 danska kronor - cirka 126 svenska kronor.

Socialdemokraterna har tidigare också deklarerat att priset borde höjas, men hittills inte angett något belopp.

Nu öppnar S-partiledare Mette Frederiksen för en differentierad prissättning, där unga ska få betala mer än äldre för att få sin dos nikotin.

– Det kan vara en möjlig väg framåt, att vi sätter upp priset för unga, så de inte börjar röka, men att vi samtidigt värnar om pensionärer som inte har så mycket pengar, säger Frederiksen till DR Nyheter.

Finns majoritet

Men Socialdemokraterna vill i nuläget inte ha en mer tydlig uppfattning än så om vad cigaretterna borde kosta.

I Folketinget finns en majoritet för att höja priset. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har själv aviserat ett utspel på området, men fortfarande har hans parti inte satt ett pris på vad 20 cigaretter borde kosta, skriver DR Nyheter.

Lars Løkke Rasmussen har samtidigt kritiserat Mette Frederiksen för otydlighet och att inte kunna säga rakt ut om hon vill höga cigarettpriset eller inte.