Roine Gustavsson, 47, mördades på semestern i Danmark. Foto: PrivatRoine Gustavsson, 47, mördades på semestern i Danmark. Foto: Privat
Roine Gustavsson, 47, mördades på semestern i Danmark.  Foto: Privat
Två danska män är häktade misstänkta för inblandning i dödsfallet. Foto: PrivatTvå danska män är häktade misstänkta för inblandning i dödsfallet. Foto: Privat
Två danska män är häktade misstänkta för inblandning i dödsfallet.  Foto: Privat
Roines barn – Simon Andersson och Jasmine Lindström – har försökt få hem sin pappas döda kropp för begravningen i Sverige. Foto: ANDERS GRONLUNDRoines barn – Simon Andersson och Jasmine Lindström – har försökt få hem sin pappas döda kropp för begravningen i Sverige. Foto: ANDERS GRONLUND
Roines barn – Simon Andersson och Jasmine Lindström – har försökt få hem sin pappas döda kropp för begravningen i Sverige.  Foto: ANDERS GRONLUND
På skärtorsdagen hittades Roine Gustavssons livlösa kropp i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. Foto: Kenneth MeyerPå skärtorsdagen hittades Roine Gustavssons livlösa kropp i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. Foto: Kenneth Meyer
På skärtorsdagen hittades Roine Gustavssons livlösa kropp i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. Foto: Kenneth Meyer

Roine, 47, hittades mördad i en kanal

Publicerad

Svenske Roine Gustavsson, 47, misstänks ha mördats i Köpenhamn förra veckan.

Mitt under sorgearbetet kämpar familjen med att få hem sin pappas döda kropp för begravningen. 

– Vi har inte haft tid att sörja, säger dottern Jasmine Lindström, 23. 

I torsdags i förra veckan hittades en svensk man död i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. 

Den danska polisen misstänker att han har mördats – och två danska män är häktade, misstänkta för inblandning i dödsfallet.  

Kroppen identifierades som 47-årige Roine Gustavsson från Hökerum utanför Ulricehamn. Dödsbeskedet till familjen kom inte förrän flera dagar efter mordet. 

– Vi hade varit nere i Skåne och firat påsk och kom hem i måndags. De hade varit och knackat på i lägenheten, men inte ringt. Men i tisdags fick vi beskedet. Jag var på jobbet och min bror i skolan, så vi åkte direkt ner till mamma i Kristianstad, säger Jasmine Lindström.

– Hon har det också jättesvårt. Vi är så klart jätteledsna allihop, helt tagna. 

Roine, 47, mördades

Roine Gustavsson, som var arbetssökande för tillfället, var enligt familjen på semester i Köpenhamn tillsammans med en vän när han bragdes om livet. 

Den danska polisen misstänker att de två danska männen – och eventuellt en tredje person – skulle statuera ett exempel med hjälp av Roine, 47, och hans vän. 

Enligt danska Ekstrabladet har boende i området länge haft problem med att personer bryter sig in och sover i kolonistugorna. När Roine och hans vän upptäcktes hade de försökt bryta sig in i en av kolonistugorna. Men de danska männens våld när de upptäckte svenskarna gick över styr – och efter misshandeln slängdes Roine Gustavsson ner i kanalen för att dö.

Roines vän fördes till sjukhus där han vårdades för sina skador. 

Ville begrava Roine i Danmark

Det är bara två dagar sedan familjen fick dödsbeskedet. 

Roines barn – Simon Andersson och Jasmine Lindström – har försökt få hem sin pappas döda kropp för begravningen i Sverige. 

– En av dem pluggar och den andra jobbar. Men ingen av dem har några större inkomster. Vi pratade med socialen om de kunde hjälpa till och de rekommenderade en begravningsbyrå i Ulricehamn, säger Natalie, Simons sambo.

– De frågade oss om han kunde begravas i Danmark eftersom det skulle bli billigare för kommunen. Eller i alla fall kremeras där.  Men vi vill ju ha honom tillbaka för att säga hejdå. 

"Kan inte bara hämta honom"

Familjen upplever det som att samtliga myndigheter och organisationer de varit i kontakt med bara skickar ärendet vidare.

Jasmine berättar att de varit i kontakt med polis, socialtjänsten, brottsofferjouren och begravningsbyråer.

– Det är ingen myndighet som tar ansvar eller hjälper till, de säger att det är upp till oss. Men vi vet inte hur man ska göra, man kan ju inte åka dit med bilar och hämta kroppen, säger Jasmine Lindström. 

– Eftersom han valde att åka utomlands ska han ta sig hem själv, säger de. Men hur ska han ta sig hem? Han är ju död? De säger bara att det är hans ansvar. Men det kan ju inte vara hans ansvar eftersom han blev mördad. 

Förtvivlad

Jasmine Lindström berättar om hur de inte ännu haft någon möjlighet att sörja, eftersom de försökt få hem sin pappas kropp.

– Vi har inte haft tid att sörja ännu. Jag har inte förstått det här riktigt än. Det är bara en tomhetskänsla, jag känner mig tom. 

Kvällsposten har även varit i kontakt med familj till Roine Gustavssons tredje barn. De vill inte framträda med namn och bild, men delar den bild som Simon och Jasmine ger.

Mamman berättar att dottern är förtvivlad – och vill få en chans att ta farväl. 

– Barnen är unga vuxna, och vem i den åldern har pengar att stå för transporten hem? Jag tycker det är förjäkligt det här.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag