Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistiska slagord under Rögles supportertåg

Ludvig Larsson derbyhjälte för Rögle
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: RÖGLE

Ett 100-tal Röglefans tågade genom centrala Ängelholm inför lördagens derby mot Malmö Redhawks. 

När supportertåget befann sig mitt i staden hördes några av dem sjunga en hyllningsramsa till polismördaren Jackie Arklöv.

Senare hördes ytterligare en ramsa – denna gång av nazistisk karaktär, skriver Helsingborgs Dagblad, som fångade ramsan på film. 

– Vi har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp med anledning av det som spridits digitalt, säger kommunpolis Fredrik Henriksson.

Under lördagskvällen var det derby mellan ishockeylagen Rögle BK och Malmö Redhawks – ett möte som laddades upp för ordentligt.

Rögles supporterklubb Angel Island Army hade arrangerat en gemensam supportermarsch mot Catena arena och ett 100-tal fans deltog. Under tiden fansen rörde sig mot arenan hördes bland annat en hyllningsramsa till Jackie Arklöv, som är en av de dömda för polismorden i Malexander 1999.

”Jackie Arklöv är vår vän – han sköt snuten”, hörs ett antal fans sjunga i en film som publicerats av Helsingborgs Dagblad.  

En grupp supportrar hördes även sjunga: ”Vi var 150 man, vi är de bästa i vårt land, Sieg heil!”. 

En ramsa med starka nazistiska konnotationer. 

Polisen utreder brott

Ängelholms kommunpolis Fredrik Henriksson berättar att han har tagit del av HD:s filmmaterial. 

Han berättar att polisen under måndagen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

– Vi eftersöker gärna om det är så att man sitter på filmmaterial på detta. Vi vet att det förekommer en del filmer och vi är intresserade av att ta del av dem, säger Fredrik Henriksson till Kvällsposten och fortsätter:

– Allting som kan hjälpa oss identifiera de som gjort sig till skyldiga till detta brott är vi intresserade av.

Har du någon uppfattning om hur många supportrar som stod för de här inslagen under marschen till arenan?

– Nej, vi har bara de filmer som vi har sett och det är för tidigt att uttala sig om den frågan. Men uppfattningen är att det är ett begränsat fåtal individer. Vi pratar om individer och inte om en större grupp. 

”Kraftigt avstånd”

Tidigt under måndagen publicerade Rögle ett uttalande på sin hemsida där SHL-klubben tar ”kraftigt avstånd från de 'ramsor' som en grupp personer skanderat i samband med den marsch som ägde rum till arenan.”

Rögle skriver även att ”de ord som yttrades är så långt ifrån klubbens värderingar och så långt ifrån det vi som klubb står för.”

Helsingborgs Dagblad har talat med Rasmus Holm, ordförande för Angel Island Army, som inte själv var med under lördagens tåg, men som känner till att det förekommer högerextrema åsikter hos grupperingar av fans. 

– Jag har inte haft koll på deras exakta åsikter, men där finns en del individer som inte står för samma saker som oss. De följer laget precis som vi gör, men deras övriga åsikter är inget vi står för eller vill ha bland våra supportrar, säger han till tidningen. 

”Pågående dialog”

Ramsan om den dömda polismördaren Jackie Arklöv som kunde höras under lördagen har tidigare hörts, berättar Rasmus Holm för Sydsvenskan. 

– Det har varit något försök att dra i gång den från en liten skara individer som ganska snabbt har överröstats och tystats.

Den anmälan som polisen upprättat efter supportermarschen gäller dock inte ramsan om Jackie Arklöv, berättar Fredrik Henriksson.

– Det är prövat sedan tidigare att när man skriker ”Sieg heil” utgör det hets mot folkgrupp. Det finns prejudikat på det, säger han.

Under måndagen släppte Angel Island Army ett uttalande på sociala medier med anledningen av sångerna som förekom under supportermarschen.

AIA tar kraftigt avstånd från de ”ramsor” som en grupp personer skanderat i samband med den marsch som ägde rum till arenan. De ord som yttrades är så långt ifrån föreningens värderingar och så långt ifrån det vi står för,” skriver supporterklubben, och fortsätter:

”AIA kommer fortsätta jobba hårt tillsammans för att få bort liknande incidenter från och i anslutning till föreningen och arenan.”

Lite drygt 4 900 åskådare var på plats i Catena arena i samband med lördagens Skånederby. 

Fredrik Henriksson berättar att matchen fortlöpte utan några ordningsstörningar.

– Det var ett bra derby utan något våld. Vi är nöjda med ordningshållningen i samband med derbyt i övrigt. Men vi tycker det är oerhört beklämmande och sorgligt att detta hände. Vi hoppas som polis att den stora supportergruppen i övrigt tydligt tar avstånd från de här individerna och hjälper oss få bukt med detta, som inte hör hemma någonstans i Sverige 2021.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!