Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Roger räddade uggla ur kamin

En syn man inte ser så ofta: en uggla i en kamin. Foto: Privat
Roger Sällberg har jobbat på räddningstjänsten i drygt 30 år. Det här var första gången han räddade en uggla. Foto: Privat

När husägarna kom hem hade de fått en uggla i kaminen.

Tack vare ett rådigt ingripande av räddningstjänsten klarade sig både husägare och ugglan helskinnade ur situationen.

– De har rejäla klor, säger Roger Sällberg på Älmhults räddningstjänst.

Att räddningstjänsten åker ut och hjälper katter som sitter fast i träd är känt sedan gamalt. 

Men det är faktiskt inte sant. Katterna får klara sig själva, men det finns djur som kan behöva hjälp, i alla fall om de fastnat i en kamin.

– Katter i träd åker vi normalt inte på, de tar sig ofta ner själva. Men en uggla i en kamin han har inte så lätt att ta sig ut, säger Roger Sällberg

Tog med tjocka handskar

Det var i helgen som gick som Roger Sällberg på Älmhults räddningstjänst fick det aningens ovanliga larmsamtalet, som bland andra Smålandsposten rapporterat om.

– Det var fastighetsägaren som ringde och förklarade att de hade en uggla som de inte vågade eller kunde ta hand om själva, säger Roger Sällberg på Älmhults räddningstjänst, som var den som tog emot det ovanliga samtalet.

Roger greppade ett par rejäla handskar och en kollega och körde ut till huset.

– När vi kom in satt det en kattuggla i kaminen. 

Kattugglan är ingen direkt jätte bland ugglorna, men arten är begåvad med en uppsättning rejäla klor, varför brandmännen fick användning för de rejäla kevlarhandskarna man tagit med sig.

– Min kollega tog på sig ett par kraftiga handskar, jag öppnade dörren och han tog tag i ugglans ben och lyfte helt sonika ut den.

Flög i väg själv

Kattugglan var till synes oskadd. Det är oklart hur länge ugglan suttit i kaminen, men oavsett var den i besittning av tillräcklig spänst för att lämna huset för egen maskin. Ugglan lyftes ut i fredagsnatten och flög i väg mot nya äventyr. 

– Jag har jobbat i räddningstjänsten i drygt 30 år och aldrig upplevt detta. När det gäller djur så brukar det vara hästar och kor som gått ner sig i diken. Så detta var ett lite annorlunda uppdrag.