Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rödgröna röstade på SD:s budgetförslag

Foto: Peter J Olsson

Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick igenom sin budget i Region Skåne.

Men först efter ett minst sagt ovanligt förfarande.

De rödgröna partierna röstade på SD:s budgetförslag i regionfullmäktige - för att kunna få bort alliansens förslag.

– Vi vred vågmästarvapnet ur händerna på dem, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon till Kvällsposten.

Minoritetsstyret i Region Skåne fick igenom sitt budgetförslag när regionfullmäktige röstade på tisdagskvällen.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade i den första voteringen sina röster på Sverigedemokrateras motförslag, när det ställdes mot Alliansens. Ett udda drag, men det har sin förklaring, berättar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

– Vi valde att taktikrösta och skälet till det är att vi har ett parti som är djupt oseriöst, säger Fritzon till Kvällsposten och syftar på Sverigedemokraterna.

"Skånska folket i gisslan"

Socialdemokraterna röstade på SD:s motförslag för att på så vis eliminera Alliansens förslag från att komma till den slutliga voteringen.

– Sverigedemokraterna har tagit hela skånska folket i gisslan genom att vägra berätta hur de skulle rösta i slutvoteringen, de drev sin vågmästarroll till det yttersta. Att behandla en budgetprocess, som handlar om 40 miljarder och 32 000 anställda, på det viset är djupt oseriöst. Då förbehåller vi oss vår demokratiska rätt att taktikrösta, så att vi maximerar vår möjlighet att vinna, säger Fritzon.

"Stopp för nedskärningarna"

Alliansens förslag röstades alltså bort innan det var dags för slutröstning. I stället blev det Vänsterpartiets förslag som till sist ställdes mot förslaget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt fram.

– Vi fick igenom en budget som sätter stopp för nedskärningarna i sjukvården och jag tror att de flesta som jobbar inom den skånska vården är väldigt glada över det, säger Henrik Fritzon.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr i minoritet och har samtalat över blockgränserna innan de lade fram det budgetförslag som nu röstades igenom.

– Flera av förslagen som Vänsterpartiet och också alliansen som vi biföll, så vi har haft en bra diskussion.