Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rode, 20: "Jag fick ett batongslag i huvudet"

Motdemonstranten har fått ett slag med en batong i huvudet.
Foto: Tomas Leprince

Minst tio personer skadades och flera personer omhändertogs av polisen när en demonstration urartade mot nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i Limhamn.

Nu sväller raseriet mot polisen som anklagas för övervåld av politiker, debattörer och vittnen.

– Jag var här för att protestera mot nazismen och så får man stryk av polisen, säger Rode Grönkvist, 20, som hade åkt från Lund för att demonstrera.

Polisens försvar:

– Det här är vårt sätt att arbeta, att splittra en folkmassa med fordon och hästar, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford.

Demonstrationen mot nazistpartiet Svenskarnas partis torgmöte i Malmö blev allt annat än en lätt insats för polisen, som tvingades koppla in kraftiga resurser.

I samband med ingripanden från kravallutrustad polis till häst och till fots så skadades tio personer svårt enligt region Skånes presstjänst.

De sociala medierna svämmade under lördagen över av bilder på poliser, beridna och till fots, som går hårt åt demonstranter med batonger och rider på in i stora folkmassor.

I filmer och på bilder syns också hur en person körs ned av en polisbuss.

– Jag stod längst fram vid kravallstaketet och skrek ”inga rasister på våra gator” och så ville polisen flytta på oss och då fick jag ett batongslag i huvudet, det svartnade för ögonen, berättar Rode Grönkvist, 20, som hade åkt från Lund för att demonstrera.

Han har torkat blod i hela ansiktet och när Expressen pratar med honom väntar han på att få åka till sjukhuset och sy, han känner sig skakig men lugn säger han.

Fick batong i huvudet

En skadad kvinna som vill vara anonym, berättar att hon också mottog ett batongslag mot huvudet av en polis. Hon har ett jack i huvudet och det har runnit ner blod i ansiktet.

– Jag är jävligt arg, jag måste sy, säger hon.

De båda skadade demonstranterna planerar att göra en polisanmälan.

– Jag hoppas någon har filmat det. Jag tänker anmäla det om det går, säger Rode Grönkvist.

Även bland åskådare och debattörer svallar känslorna efter lördagens insats.

Vill att regeringen sätter ner foten

Historikern och debattören Henrik Arnstad är en av de som går hårdast åt polisen.

Han varnar nu för att de kan stå inför en förtroendekris sedan de använt sig av kavallerichocker och inte avbröt nazistpartiets tal när de insåg att situationen skulle spåra ur - utan i stället eskalerade våldsanvändandet.

– Samhället bygger på att medborgarna känner trygghet. När den utmanas av grupper på extremistkanten som marscherar och hotar med våld så behöver vi en polis att lita på, som kan hålla huvudet kallt i sådana här situationer, säger han.

Enligt Henrik Arnstad krävs nu att regeringen sätter ner foten.

– Vad jag vill ska hända är att regeringen säger att: "Vi tar det här på yttersta allvar". Vi måste blixtsnabbt få till en noggrann utredning om vad som hände i Malmö.

V kräver utredning

Vänsterpartiet, vars ledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot att partiet tilläts demonstrera, kräver nu en utredning av Malmökravallerna.

I ett pressmeddelande slår de fast att polisen använde sig av övervåld - och går till hård attack mot användandet av hästar under demonstrationen.

Fi-ledaren Gudrun Schyman kräver också en snabb utredning och menar att polisen verkar ha brukat övervåld.

Men trots det vägrar polisen idka självkritik mot själva insatsen.

– Det var inte bra att personer kom till skada och att man fokuserade på våld. Det här var ett politiskt möte och man ska få lov att säga vad man tycker. Bara några minuter efter att talet hade kommit igång så var politiken helt borta och det var fokus på våld, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford.

"Bankade på hästar med påkar"

Enligt henne var våldsamheterna initialt riktade "lite hursomhelst".

– Men senare direkt mot polisen. Man bankade på hästar med påkar, kastade glasflaskor och formerade sig. Det gick inte helt över styr, men en stund var det omtumlande för oss alla.

Händelserna kommer att utredas närmare.

– Vi måste titta på detta och se om vi jobbat som vi ska och om vi gjort rätt saker. Men man får inte glömma att man i en demokrati måste få tänka och tala fritt, säger Ewa-Gun Westford.

Även bland vittnen på plats skiljer sig åsikterna åt.

"Började slänga bengaler"

Jonathan Appelqvist, 27, var själv inte delaktig i demonstrationen men blev vittne till flera scener som fått stor uppmärksamhet efter att bilder på våldsamma polisingripanden spridits på sociala medier.

– Det är väldigt snäva foton. Jag såg att demonstranterna sparkade på poliserna först och började slänga smällare och bengaler, säger han.

Bilderna på batongslagen mot demonstranterna menar han inte heller visar hela sanningen.

– De varnade flera gånger innan och till sist slog de mot benen på demonstranterna för att de skulle backa. Får man en batong i huvudet så spricker skalpen och det har hittills bara kommit fram bilder på en sådan, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!