Roboten ska hjälpa äldre att äta själva

Den svenska roboten Bestic ska hjälpa funktionsnedsatta och äldre att äta själva. På Nilstorpsgården på Lidingö används den redan.
Foto: BESTIC AB
Den svenska roboten Bestic ska hjälpa funktionsnedsatta och äldre att äta själva.
Foto: KIM TÖRMÄNEN
Roboten kostar 39 000 kronor exklusive moms.
Foto: BESTIC AB

Nu ska en robot hjälpa äldre och funktionsnedsatta att äta själva.

Roboten styrs med hjälp av en enkel knapptryckning.

– Den gör att den som inte vill bli matad kan äta själv – den är ett stöd och den ökar samtidigt självständigheten, säger Catharina Sabelström, verksamhetscontroller på socialförvaltningen.

Roboten är svensk, heter Bestic och utvecklades av Sten Hemmingsson som själv har en funktionsnedsättning. Han ville kunna gå ut och äta på restaurang med sin fru, men ville inte bli matad. 

Med hjälp av ett knapptryck kan användaren styra roboten att lyfta upp maten från tallriken och föra skeden mot munnen. Det imponerade på Oskarshamns kommun.

– Vi tyckte den var väldigt intressant. Den gör att den som inte vill bli matad kan äta själv – den är ett stöd och den ökar samtidigt självständigheten, säger Catharina Sabelström, verksamhetscontroller på socialförvaltningen.

Kostar 39 000 kronor

Robotarna har kunnat beställas in till Oskarshamns kommun tack vare ett bidrag från regeringen, något som Barometern först rapporterade om. Stimulanspengarna riktas till alla svenska kommuner för att de ska kunna köpa in välfärdsteknik. Totalt rör det sig om 350 miljoner kronor och Oskarshamns kommun får ta del av lite över en miljon av dessa.

En robot kostar 39 000 kronor exklusive moms. 

– Naturligtvis är vi jätteintresserade av välfärdsteknik. Men de här sakerna är väldigt dyra och med de här stimulansmedlen får vi chansen att prova ny teknik, säger Catharina Sabelström.


LÄS MER: Dagny, 105, vill ha en robotkatt – ”Underbar” 

Privat
Foto: Catharina Sabelström på socialförvaltningen i Oskarshamns kommun.

I framtiden lär svenskarna bli ännu äldre och det kommer krävas ännu mer personal inom vården än det gör i dag. Redan nu råder det brist och Catharina Sabelström befarar att de med rätt kompetens kommer vara alldeles för få i framtiden. Då kommer tekniken in som ett bra komplement. 

Förhoppningen är att robotarna ska komma ut i verksamheten i Oskarshamn under våren 2019. 

Robotar i vården

Men redan nu jobbar robotar i den sydsvenska vården. I Sjöbo har en robotsäl använts för att lindra de äldres oro sedan 2012. I Hörby tittar två robotar till de äldre.

– Välfärdstekniken gör att det finnas ett val i framtiden: Vill jag få hjälp av en människa när jag ska äta eller vill jag inte det? I det senare fallet kan den här roboten vara ett alternativ. Och de som arbetar får möjlighet att ägna sig åt de arbetsuppgifter som inte går att ersätta med digitala lösningar, säger hon.

Finns det inte en risk att den som faktiskt vill bli hjälpt av en människa på sikt inte kommer få den omvårdnaden?

– Det finns nog redan i dag kommuner som inte låter den äldre välja, men för vår del har det inte med besparingar att göra, utan handlar om att värna den personliga integriteten, säger Catharina Sabelström.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!