Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robotar i äldrevården kan bli verklighet

Roboten på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Shutterstock
Napoleon Truedsson är it-chef på Sjöbo kommun.Foto: Joachim Wall/Kvällsposten

I Sjöbo kommun har mekaniska sälar och katter hjälpt de äldre.

Nu spår it-chefen Napoleon Truedsson att ytterligare robotar kommer kunna avlasta – och förbättra – äldrevården i framtiden.

– Det kanske rentav känns bättre att duscha med hjälp av en robot som man kan styra själv, än att bli duschad av någon sommarvikarie, säger han till Skånska Dagbladet.

Napoleon Truedsson tillträdde tjänsten som it-chef på Sjöbo kommun för fyra år sedan.

I sin yrkesroll arbetar han med att utveckla digitaliseringsarbetet i kommunen, samt hålla koll på tekniska innovationer internationellt och uppdatera sig om andra kommuners arbete inom samma område, rapporterar Skånska Dagbladet.

Sjöbo har tidigare uppmärksammats på grund av annorlunda lösningar – som när kommunen köpte in en robotsäl till ett äldreboende i december 2012, med syftet att lindra de boendes oro.

Roboten på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Shutterstock

It-chefen: "Möjligheter inom äldrevården"

Sedan dess har sälen ersatts av en kattrobot, och Napoleon Truedsson tror inte att de tekniska innovationerna inom äldrevården kommer avstanna inom en snar framtid.

– Det har pratats om digitalisering inom skolan länge. Nu pratar man även om möjligheter inom äldrevården, säger han till Skånska Dagbladet.

Enligt tidningen säger IT-chefen att vården måste effektiviseras om den ska klara av att ta hand om landets åldrande befolkning – och menar att robotar som på olika sätt hjälper de äldre snart kan bli verklighet.

Napoleon Truedsson är it-chef på Sjöbo kommun.Foto: Joachim Wall/Kvällsposten

"Mer tid över till personliga möten"

– Men det handlar inte bara om effektivisering – utan förhöjd service. Det kanske rentav känns bättre att duscha med hjälp av en robot som man kan styra själv, än att bli duschad av någon sommarvikarie. Och med en matrobot kan man äta i sin egen takt, säger han och fortsätter:

– Digitalisering och robotisering inom omsorgen kan även bidra till att personalen får mer tid över till personliga möten.