Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robin lever med adhd - livet vände med grönt

Robin Thilly led i flera år av sin adhd, men efter att han lagt om kosten har livet lugnat ner sig avsevärt.
Foto: Tomas Leprince

Robin Thilly, 25, har adhd och tog mediciner för det.

Men det var först sedan han la om kosten och började äta grönt som livet vände.

- Kosten har gjort att jag nu kan sitta stilla utan att darra i benen, säger han.

Skolgången var tuff för Robin Thilly, 25, i Malmö. Koncentrationssvårigheter, rastlöshet och en enorm energi ledde till att han gick till skolan allt mer sällan.

Istället blev alkohol och droger en tillflyktsort. För två år sedan fick Robin förklaringen till varför han alltid hade känt sig annorlunda – han hade adhd.

– Jag hade jättesvårt att återkoppla till minnet, saker som sades framme vid tavlan kunde jag inte komma ihåg alls senare. Jag har inte dyslexi men när jag såg papperet med all text blev det svårt för mig att ta in det.

"Jag fick IG på IG på IG"

Robin har alltid känt att han är annorlunda, säger han. En otrolig energi, något som med dagens termer skulle kallas hyperaktivitet, gjorde att han hade väldigt svårt att fokusera. Trots att han fick specialundervisning i perioder var det ingen i skolan som på riktigt såg Robins problem och såg till att han fick hjälp.

– Jag var inte jättemycket i skolan. Jag fick IG på IG på IG och var avundsjuk på mina klasskompisar som klarade av skolan.

Mådde väldigt dåligt

Istället för att vara i skolan började Robin i tonåren att testa andra saker som alkohol, cigaretter och tyngre droger. I perioder mådde han väldigt dåligt, var deprimerad och melankolisk och isolerade sig från sin omgivning.

Vändpunkten kom efter flera års arbetslöshet då han via arbetsförmedlingen träffade en person som han kallar för sin mentor.

– Han fick mig att inse att man kan utveckla sig själv. Då bestämde jag mig för att bli den bästa versionen av mig själv.

"Diagnosen var en lättnad"

Han började studera på Furuboda folkhögskola och fick snart en remiss till psykiatrin i Kristianstad. Efter ett år fyllt av olika tester fick han sin diagnos vid 23 års ålder – adhd.

– Diagnosen var en lättnad. Sedan har det gått i faser. I början utnyttjade jag diagnosen och kunde säga att "det är för att jag har adhd". Jag kunde liksom skylla på det. Men sedan tänkte jag att jag inte kunde hålla på så.

Robin fördjupar sig gärna i saker som han intresserar sig för. Efter att ha testat två olika mediciner mot adhd med varierande framgång, gjorde han en djupdykning i kostens påverkan på kroppen och sinnet. I dag lever han med fasta rutiner och är väldigt noga med vad han äter.

– Jag behöver ett dagligt intag av grönsaker, frukt, te och träning. Det ger mig så mycket. Jag tränar sex dagar i veckan eftersom jag har ett enormt överskott på energi.

Att radikalt lägga om sina vanor har lett till en drastisk förändring.

– Kosten har gjort att jag nu kan sitta lugnt utan att darra i benen hela tiden. Det är helt fantastiskt.

Tillbaka vid skolbänken

Han har i dag en god insikt i vad som kännetecknar adhd och även i hur han själv fungerar.

– Vad jag behöver är struktur och rutiner, det får min hjärna att fungera.

I dag pluggar Robin upp sina kärnämnen svenska och matematik. I grundskolan var matte det absolut värsta ämne han visste – i dag gillar han att räkna.

– Jag har alltid haft svårt för matte. Jag fick hjärnsläpp när jag skulle räkna. Men egentligen handlade bara om min inställning. Nu har jag gett mig in i matte och märkt att det är ju jävligt kul att plugga matte ändå. Det är en enorm utveckling för mig.

"Jag har hittat balans och harmoni"

De senaste åren har varit omvälvande för Robin. Han har genomgått stora förändringar och kommit till många insikter. I dag kan också se vilka positiva egenskaper han har, kanske som en följd av adhd.

– Jag är extremt intuitiv och kan bara på känsla göra en övergripande analys av andra människor. Jag är väldigt frågvis, filosofisk och fantasirik.

I framtiden vill han bli personlig coach eller läsa beteendevetenskap.

– Jag har hittat balans och harmoni. Min drivkraft är att bli det bästa jag kan bli.