Robin Thilly led i flera år av sin adhd, men efter att han lagt om kosten har livet lugnat ner sig avsevärt. Foto: Tomas Leprince
Robin Thilly led i flera år av sin adhd, men efter att han lagt om kosten har livet lugnat ner sig avsevärt. Foto: Tomas Leprince

Robin lever med adhd - livet vände med grönt

Publicerad

Robin Thilly, 25, har adhd och tog mediciner för det.

Men det var först sedan han la om kosten och började äta grönt som livet vände.

- Kosten har gjort att jag nu kan sitta stilla utan att darra i benen, säger han.

Skolgången var tuff för Robin Thilly, 25, i Malmö. Koncentrationssvårigheter, rastlöshet och en enorm energi ledde till att han gick till skolan allt mer sällan.

Istället blev alkohol och droger en tillflyktsort. För två år sedan fick Robin förklaringen till varför han alltid hade känt sig annorlunda – han hade adhd.

– Jag hade jättesvårt att återkoppla till minnet, saker som sades framme vid tavlan kunde jag inte komma ihåg alls senare. Jag har inte dyslexi men när jag såg papperet med all text blev det svårt för mig att ta in det.

"Jag fick IG på IG på IG"

Robin har alltid känt att han är annorlunda, säger han. En otrolig energi, något som med dagens termer skulle kallas hyperaktivitet, gjorde att han hade väldigt svårt att fokusera. Trots att han fick specialundervisning i perioder var det ingen i skolan som på riktigt såg Robins problem och såg till att han fick hjälp.

– Jag var inte jättemycket i skolan. Jag fick IG på IG på IG och var avundsjuk på mina klasskompisar som klarade av skolan.

Mådde väldigt dåligt

Istället för att vara i skolan började Robin i tonåren att testa andra saker som alkohol, cigaretter och tyngre droger. I perioder mådde han väldigt dåligt, var deprimerad och melankolisk och isolerade sig från sin omgivning.

Vändpunkten kom efter flera års arbetslöshet då han via arbetsförmedlingen träffade en person som han kallar för sin mentor.

– Han fick mig att inse att man kan utveckla sig själv. Då bestämde jag mig för att bli den bästa versionen av mig själv.

"Diagnosen var en lättnad"

Han började studera på Furuboda folkhögskola och fick snart en remiss till psykiatrin i Kristianstad. Efter ett år fyllt av olika tester fick han sin diagnos vid 23 års ålder – adhd.

– Diagnosen var en lättnad. Sedan har det gått i faser. I början utnyttjade jag diagnosen och kunde säga att "det är för att jag har adhd". Jag kunde liksom skylla på det. Men sedan tänkte jag att jag inte kunde hålla på så.

Robin fördjupar sig gärna i saker som han intresserar sig för. Efter att ha testat två olika mediciner mot adhd med varierande framgång, gjorde han en djupdykning i kostens påverkan på kroppen och sinnet. I dag lever han med fasta rutiner och är väldigt noga med vad han äter.

– Jag behöver ett dagligt intag av grönsaker, frukt, te och träning. Det ger mig så mycket. Jag tränar sex dagar i veckan eftersom jag har ett enormt överskott på energi.

Att radikalt lägga om sina vanor har lett till en drastisk förändring.

– Kosten har gjort att jag nu kan sitta lugnt utan att darra i benen hela tiden. Det är helt fantastiskt.

Tillbaka vid skolbänken

Han har i dag en god insikt i vad som kännetecknar adhd och även i hur han själv fungerar.

– Vad jag behöver är struktur och rutiner, det får min hjärna att fungera.

I dag pluggar Robin upp sina kärnämnen svenska och matematik. I grundskolan var matte det absolut värsta ämne han visste – i dag gillar han att räkna.

– Jag har alltid haft svårt för matte. Jag fick hjärnsläpp när jag skulle räkna. Men egentligen handlade bara om min inställning. Nu har jag gett mig in i matte och märkt att det är ju jävligt kul att plugga matte ändå. Det är en enorm utveckling för mig.

"Jag har hittat balans och harmoni"

De senaste åren har varit omvälvande för Robin. Han har genomgått stora förändringar och kommit till många insikter. I dag kan också se vilka positiva egenskaper han har, kanske som en följd av adhd.

– Jag är extremt intuitiv och kan bara på känsla göra en övergripande analys av andra människor. Jag är väldigt frågvis, filosofisk och fantasirik.

I framtiden vill han bli personlig coach eller läsa beteendevetenskap.

– Jag har hittat balans och harmoni. Min drivkraft är att bli det bästa jag kan bli.

Minna Wallén
Minna Wallén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag