Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Gustafssons gata i Kalmar får kritik

Robert Gustavsson spelar sommarteater i Krusenstiernska trädgården i Kalmar. Här tar han emot gatuskylten av Johan Persson (S).
Foto: Pressbild
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) ser positivt på att levande personer får gator uppkallade efter sig.
Foto: Pressbild

Kalmar kommun kommer döpa en gata efter komikern Robert Gustafsson och ett torg efter den socialdemokratiske lokalpolitikern Roger Kaliff.

Beslutet får kritik av Lantmäteriet, som ifrågasätter policyn att döpa gator och torg efter nu levande personer med hänvisning till beslut på FN-nivå, rapporterar P4 Kalmar.

– Det tycker vi är direkt olämpligt, säger Lennart Dehlin på Lantmäteriets ortnamnsfunktion, till kanalen.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) försvarar dock policyn och menar att det finns ett behov av att hylla personer som gjort stora insatser för Kalmar.

– Vi ville hitta en form för att hylla personer som har lyft kommunen och ändra lite på jantelagen. Det handlar om en komiker som bidragit till att vi har blivit Sveriges sommarstad i fyra år i rad och en socialdemokrat som varit kommunpolitiker i 50 år, säger Johan Persson.

Redan 2017 fattade kommunstyrelsen beslut i full majoritet om att uppkalla en gata efter Robert Gustavsson. 2020 fattade man beslut om Roger Kaliffs torg.

”Såga isär politiskt”

Det var den 2 mars som problemet uppstod när de skulle fatta beslut om var gatorna skulle placeras. Kritiken har främst kommit från Miljöpartiet i Kalmar.

– Jag tycker det är lågt. När vi väl har fattat beslut om något bör vi hålla det. Det börjar närma sig val och då ser de säkert en möjlighet att försöka såga isär oss partipolitiskt, säger Johan Persson.

Tanken är att gatuskyltarna ska sättas upp i en nybygd stadsdel i Kalmar, Linnéstaden. 

Nu planeras en debatt mellan partierna där Johan Persson kommer bemöta de kritiska rösterna från andra partier.

– Om de nu är så negativa till gatuskyltarna borde de skrivit en motion om det i stället. Vi förankrade ändå förslaget med oppositionen före vi fattade beslut, säger Johan Persson.