Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riskerade fängelsestraff – tog sitt liv i häktescellen

I fredags hittades mannen död på häktet i Växjö. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Mannen satt häktad och riskerade ett långt fängelsestraff.

I chattar som polisen haft tillgång till skrev mannen till en anhörig att han skulle ta livet av sig om han åkte fast eller dömdes till fängelse.

I fredags hittades han död i sin häktescell.

– Om vi hade fått någon indikation så hade vi agerat direkt, säger kriminalvårdschefen Mohamad Mehanna.

Mannen var misstänkt för ett grovt brott, satt häktad och riskerade flera år i fängelse. När rättegången nyligen avslutades fattade domstolen beslut om att han skulle kvarbli i häkte – en stark indikation på att en fällande dom är att vänta.

Men något fängelsestraff kommer det inte att bli tal om.

Kriminalvårdens chef: ”Otroligt tragisk händelse”

I fredags hittades mannen död på häktet i Växjö efter att han tagit sitt liv, vilket Smålandsposten först rapporterade.

Det var i samband med att personalen skulle servera frukost på morgonen som mannen hittades livlös i cellen. Återupplivningsförsök inleddes samtidigt som ambulans tillkallades. Slutligen dödförklarades mannen av läkare, berättar Mohamad Mehanna, kriminalvårdschef i Växjö-Jönköping.

– Det är en otroligt tragisk händelse som skett, en intagen som tar sitt liv. Det är en tragedi både för Kriminalvården och för mannens anhöriga. Nu är det viktigt att titta på vad som har hänt och vi har inlett en utredning, säger Mehanna.

Den sista kontakten som personalen hade med mannen var under torsdagskvällen. Enligt kriminalvårdschefen hade man inte fått några indikationer på att mannen var självmordsbenägen.

– Alla intagna, oavsett hur man mår, går igenom en så kallad suicidscreening. Där framkom inte några indikationer på att den här mannen hade förhöjd risk för självmord. Det fanns inga tecken hos mannen om att han var suicidbenägen under tiden han vistades på häktet, säger Mehanna.

Chattade med anhörig om självmord

Men i förundersökningen för det brott som mannen stod åtalad för framkommer en annan bild.

I chattar mellan honom och en anhörig, som polisen haft tillgång till, skrev mannen flera gånger om att ta sitt liv om han ”åkte dit” eller dömdes till fängelse.

I loggarna, som är daterade till tre veckor innan mannen greps, står bland annat:

”Skulle jag misslyckas kommer jag ta mitt liv där och då...så kommer inte åka dit”

I en annan del av konversationen skrev han:

”Tänker inte sitta inne heller. De har jag berättat ju. Så det alternativet är gone”

Informationen i chattloggarna nådde aldrig fram till Kriminalvården, enligt kriminalvårdschefen Mohamad Mehanna.

– När vi får information utifrån, oavsett var den kommer ifrån, så tar vi det seriöst. Om vi hade fått någon indikation så hade vi agerat direkt, säger han.

Mannens försvarsadvokat i samband med rättegången vill inte lägga någon skuld på någon av de inblandade parterna. Han säger också att han är övertygad om att de sms som mannen skrev inte hade någon koppling till självmordet.

– Det som har hänt är fullständigt oförklarligt. Jag såg inget som gav anledning att på något sätt bekymra eller oroa sig. SMS:en redogjordes för under rättegången och det är min övertygelse att de inte har något med detta att göra.

MÅR DU DÅLIGT ELLER ÄR DU OROLIG FÖR NÅGON DU KÄNNER?

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar.

 

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Bris: 116 111, bris.se.

Vuxentelefon: 077-150 50 50.

 

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

 

Jourhavande präst: Nås via 112. Du kan också nå jourhavande präst om du befinner dig i utlandet. Telefonnumret är då +46-10 490 45 91.

 

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

 

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

 

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.