Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klass 2-varning utfärdades för extremt oväder

SMHI har utfärdat en klass 2-varning. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höga vågor i Malmö – och på Östersjön väntas vågorna bli fyra meter höga. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stora vågor slår nu upp vid Scaniabadet i Malmö. Foto: Karsten Pedersen
SMHI varnar för risk för översvämningar i Skåne norr om Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER
I juni förra året drabbades delar av Skåne av kraftiga översvämningar efter att stora mängder regn fallit. Foto: ING-MARIE MELLGREN
Blöta resenärer vid Station Triangeln när Malmö bjuder på hård vind och regn på tvären. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Längs hela den svenska kusten gällde under söndagen en klass 1-varning för kraftiga kulingvindar. Färjor från Gotland ställs in när vågorna går fyra meter höga.

SMHI gick tidigare ut med en klass 2-varning för farligt högt vattenstånd norr och söder om Öresundsbron: Det innebar risk för bland annat översvämningar på kustvägar och hamnar. 

Vattenståndet förväntas vara som högst på kvällen, enligt SMHI.

I Malmö avråds vindkänsliga fordon att köra över Öresundsbron. Nedgången till Malmö central vid hamnbassängen bevakas för att inte höga vattennivåer ska vålla översvämning.

Klass 2-varning för högt vattenstånd är enligt SMHI den allvarligaste varningen för högt vattenstånd. SMHI beräknar att vattenståndet kan stiga 110-130 centimeter över medelvattenståndet på söndagskvällen.

Enligt SMHI:s definition på klass 2-varning för högt vattenstånd kan det innebära risk för att kustvägar och hamnar översvämmas.

– Om man har saker liggande i närheten av stranden ska man nog se till att ta vara på dem, så de inte flyter i väg. Även bryggor och kajkanter kan översvämmas, säger Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf på SMHI, till TT.

Kulingvarning längs kusten

För alla Sveriges kuster och Vänern råder klass 1-varning för kuling. För Gotland har SMHI utfärdat klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, med upp till 21-23 meter per sekund i byarna.

– För Västkustens del lägger sig de kraftigaste vindarna under kvällen och natten men för de östra farvattnen är det först under måndagen som vinden avtar, säger Sandra Andersson,  jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Efter den senaste tidens regnande råder också klass 1-varning för höga vattenflöden i Halland, Skåne och västra delen av Kronobergs län.

Fyra meter höga vågor

På Gotland orsakar det hårda vädret problem för färjetrafiken. Enligt Hela Gotland ställs två färjeturer, söndagens kvällstur från Nynäshamn till Visby och måndagens morgontur från Visby. Kvällsturen från Oskarshamn skjuts fram till måndagen. Sammanlagt påverkas cirka 2000 passagerare.

Enligt SMHI når vindarna upp mot 23 meter per sekund under den tidiga söndagskvällen och våghöjden på havet mellan Gotland och fastlandet ökar och beräknas vid midnatt når sin topp med upp till fyra meter höga vågor.

SMHI: Kraftigt regn

Det höga vattenståndet i Sydsverige är en följd av de kraftiga vindarna under senaste dygnen. I dag varnar SMHI på nytt  för kraftiga vindar på 14-17 m/s som förväntas avta under kvällen.

Tidigare i dag varnade SMHI också för höga vattenflöden i nordöstra Skåne och delar av Kronobergs län. Det betyder en förhöjd risk för översvämningar i mindre vattendrag efter den senaste tidens regn, enligt SMHI

Danska DMI har också gått ut med varning om högt vattenstånd i bland annat södra Kattegatt.

Blött i Skåne – blåsigt i Kalmar och på Öland

I juni förra året drabbades delar av Skåne av kraftiga översvämningar efter att stora mängder regn fallit.

Kring Ölandsbron blåser det ordentligt under söndagen med vindar på 15 meter per sekund och upp emot 20 meter per sekund i byarna. Enligt Barometern är det dock ingen risk för att bron stängs, det sker först vid vindar på minst 32 meter per sekund.

Ganska ostadigt

Svenskarna får vara beredda på mer nederbörd kommande vecka.

– Det blir ganska ostadigt och vi har nederbördsområden som drar in, både som regn och snö. Det är osäkert var gränsen går, men det kan röra sig om snö så långt som en bit ner i Svealand under veckan. Det blir lite kyligt och nederbörd som kommer och går, sammanfattar Sandra Andersson.

I Upplands län blåser det så kraftigt att över 1 000 människor varit strömlösa sedan 14-tiden. Träd har blåst ned på ledningar vilket har orsakat kortslutning. Strömmen väntas vara tillbaka vid 19-tiden.

– Men de hårda vindarna består ju så det kan uppstå nya avbrott under kvällen, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!