SMHI har utfärdat en klass 2-varning. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNSMHI har utfärdat en klass 2-varning. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SMHI har utfärdat en klass 2-varning. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höga vågor i Malmö – och på Östersjön väntas vågorna bli fyra meter höga. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNHöga vågor i Malmö – och på Östersjön väntas vågorna bli fyra meter höga. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höga vågor i Malmö – och på Östersjön väntas vågorna bli fyra meter höga. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stora vågor slår nu upp vid Scaniabadet i Malmö. Foto: Karsten PedersenStora vågor slår nu upp vid Scaniabadet i Malmö. Foto: Karsten Pedersen
Stora vågor slår nu upp vid Scaniabadet i Malmö. Foto: Karsten Pedersen
SMHI varnar för risk för översvämningar i Skåne norr om Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLERSMHI varnar för risk för översvämningar i Skåne norr om Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER
SMHI varnar för risk för översvämningar i Skåne norr om Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLER / PEO MÖLLER
I juni förra året drabbades delar av Skåne av kraftiga översvämningar efter att stora mängder regn fallit. Foto: ING-MARIE MELLGRENI juni förra året drabbades delar av Skåne av kraftiga översvämningar efter att stora mängder regn fallit. Foto: ING-MARIE MELLGREN
I juni förra året drabbades delar av Skåne av kraftiga översvämningar efter att stora mängder regn fallit. Foto: ING-MARIE MELLGREN
Blöta resenärer vid Station Triangeln när Malmö bjuder på hård vind och regn på tvären. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNBlöta resenärer vid Station Triangeln när Malmö bjuder på hård vind och regn på tvären. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blöta resenärer vid Station Triangeln när Malmö bjuder på hård vind och regn på tvären. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klass 2-varning utfärdades för extremt oväder

Publicerad
Uppdaterad

Längs hela den svenska kusten gällde under söndagen en klass 1-varning för kraftiga kulingvindar. Färjor från Gotland ställs in när vågorna går fyra meter höga.

SMHI gick tidigare ut med en klass 2-varning för farligt högt vattenstånd norr och söder om Öresundsbron: Det innebar risk för bland annat översvämningar på kustvägar och hamnar. 

Vattenståndet förväntas vara som högst på kvällen, enligt SMHI.

I Malmö avråds vindkänsliga fordon att köra över Öresundsbron. Nedgången till Malmö central vid hamnbassängen bevakas för att inte höga vattennivåer ska vålla översvämning.

Klass 2-varning för högt vattenstånd är enligt SMHI den allvarligaste varningen för högt vattenstånd. SMHI beräknar att vattenståndet kan stiga 110-130 centimeter över medelvattenståndet på söndagskvällen.

Enligt SMHI:s definition på klass 2-varning för högt vattenstånd kan det innebära risk för att kustvägar och hamnar översvämmas.

– Om man har saker liggande i närheten av stranden ska man nog se till att ta vara på dem, så de inte flyter i väg. Även bryggor och kajkanter kan översvämmas, säger Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf på SMHI, till TT.

Kulingvarning längs kusten

För alla Sveriges kuster och Vänern råder klass 1-varning för kuling. För Gotland har SMHI utfärdat klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, med upp till 21-23 meter per sekund i byarna.

– För Västkustens del lägger sig de kraftigaste vindarna under kvällen och natten men för de östra farvattnen är det först under måndagen som vinden avtar, säger Sandra Andersson,  jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Efter den senaste tidens regnande råder också klass 1-varning för höga vattenflöden i Halland, Skåne och västra delen av Kronobergs län.

Fyra meter höga vågor

På Gotland orsakar det hårda vädret problem för färjetrafiken. Enligt Hela Gotland ställs två färjeturer, söndagens kvällstur från Nynäshamn till Visby och måndagens morgontur från Visby. Kvällsturen från Oskarshamn skjuts fram till måndagen. Sammanlagt påverkas cirka 2000 passagerare.

Enligt SMHI når vindarna upp mot 23 meter per sekund under den tidiga söndagskvällen och våghöjden på havet mellan Gotland och fastlandet ökar och beräknas vid midnatt når sin topp med upp till fyra meter höga vågor.

SMHI: Kraftigt regn

Det höga vattenståndet i Sydsverige är en följd av de kraftiga vindarna under senaste dygnen. I dag varnar SMHI på nytt  för kraftiga vindar på 14-17 m/s som förväntas avta under kvällen.

Tidigare i dag varnade SMHI också för höga vattenflöden i nordöstra Skåne och delar av Kronobergs län. Det betyder en förhöjd risk för översvämningar i mindre vattendrag efter den senaste tidens regn, enligt SMHI

Danska DMI har också gått ut med varning om högt vattenstånd i bland annat södra Kattegatt.

Blött i Skåne – blåsigt i Kalmar och på Öland

I juni förra året drabbades delar av Skåne av kraftiga översvämningar efter att stora mängder regn fallit.

Kring Ölandsbron blåser det ordentligt under söndagen med vindar på 15 meter per sekund och upp emot 20 meter per sekund i byarna. Enligt Barometern är det dock ingen risk för att bron stängs, det sker först vid vindar på minst 32 meter per sekund.

Ganska ostadigt

Svenskarna får vara beredda på mer nederbörd kommande vecka.

– Det blir ganska ostadigt och vi har nederbördsområden som drar in, både som regn och snö. Det är osäkert var gränsen går, men det kan röra sig om snö så långt som en bit ner i Svealand under veckan. Det blir lite kyligt och nederbörd som kommer och går, sammanfattar Sandra Andersson.

I Upplands län blåser det så kraftigt att över 1 000 människor varit strömlösa sedan 14-tiden. Träd har blåst ned på ledningar vilket har orsakat kortslutning. Strömmen väntas vara tillbaka vid 19-tiden.

– Men de hårda vindarna består ju så det kan uppstå nya avbrott under kvällen, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag