Risk för återkallade semestrar i vården

Regeringen stoppar resor från Danmark och Storbritannien
Ann-Louise Levau, huvudskyddsombud kommunal SUS Lund.
Ann-Louise Levau, huvudskyddsombud kommunal SUS Lund.
Iva-avdelning.
Foto: JENS CHRISTIAN

Antalet som vårdas på sjukhus i Skåne för covid-19 närmar sig 500. 

Vårdpersonalen som flyttats till de nya covid-avdelningarna i Lund kommer inte få någon julsemester – även om de har fått ledighet beviljat sedan innan. 

Samtidigt beviljas inga ledigheter på exempelvis intensiven enligt Ann-Louise Levau, huvudskyddsombud kommunal SUS Lund. 

Det ökade antalet vårdade med covid-19 på skånska sjukhus gör det svårt för personalen att ta ut extra ledigt under de kommande helgerna. Även om semestern redan är beviljad kan den komma att dras tillbaka, säger Jan Lundin, förhandlingschef på Region Skåne, till Aftonbladet

– Andelen som kan få semester påverkar hur tufft det blir för de som är kvar och jobbar. Det är sannolikt att vi behöver återkalla en del av de semestrar som är utlagda så att det skapar en rimlig och bra situation, så man får möjlighet till återhämtning när man jobbar utan att för den sakens skull få en lång sammanhållen ledighet. Det är ett tvåeggat svärd, säger han till tidningen. 

Har fått nya scheman

Ann-Louise Levau, huvudskyddsombud kommunal SUS Lund, berättar för Kvällsposten att den vårdpersonal som flyttats till de två nya covid-avdelningarna i Lund har fått nya scheman efter flytten och tidigare beviljade semestrar har dragits in. 

Samtidigt hade personalen på intensiven i Lund och Malmö inte hunnit få sina semestrar beviljade innan regionen gick ut med krav på att inte bevilja semester över jul och nyår. 

– Däremot vet jag att semestern ligger kvar för de som beviljats ledighet på akuten i Lund, berättar hon. 

Enligt de senaste siffrorna på måndagen vårdas 452 patienter, varav 46 på intensiven, med covid-19 i Skåne. 

”Förberedda på en ökning”

Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab, konstaterar att läget är ansträngt. 

– Prio ett är att få ner den höga smittspridningen i samhället, det är helt avgörande för belastningen på vården, säger han. 

– Tyvärr måste en stor del av vårdpersonalen jobba över jul och nyår. 

Enligt Mats E Persson finns det dock fortfarande tillräckligt med vårdplatser och material för att möta behovet. 

– Vi känner oss trygga och är förberedda på en viss ökning. Det finns en god tillgång till material och utrustning, säger han. 

– Alla sjukhus och all verksamhet inom regionen jobbar tillsammans för att hantera det på ett så bra sätt som vi bara kan. Vi hjälps åt i hela regionen.  


Se mer: LIVE-TV: WHO håller pressträff om coronaläget i världen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!