Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ringde utomlands – från hisstelefonen

KARLSHAMN. Normalt sett används hisstelefonen bara för nödsamtal.

Men en fastighetsägare i Karlshamn fick nyligen en saftig faktura på drygt 8000 kronor. Det visade sig att någon hade ringt både utlands- och satellitsamtal.

– Jag blev helt chockad. Ingen kan förklara hur det gått till, säger fastighetsägarens medarbetare till BLT Sydöstran.

I vanliga fall betalar fastighetsägaren bara abonnemanget eftersom hissen endast används för nödsamtal. Men när fakturan från Telia nyligen dök fick fastighetsägaren en smärre chock. Summan löd nämligen på 8 392 kronor.

Vid en närmare granskning visade det sig att hisstelefonen används för utlandssamtal till såväl Albanien, Spanien som Maldiverna. Även satellitsamtal hade registrerats.

– Jag blev helt chockad. Ingen kan förklara hur det gått till, säger fastighetsägarens medarbetare till BLT Sydöstran.

Enligt distriktschefen Staffan Jonsson på Schindlers hiss i Karlskrona har kapningen antagligen skett via maskinrummet.

Inte helt ovanligt

– Inget är omöjligt, men det här ska inte gå. I så fall måste man in i system och maskinrum. Nej, det måste i så fall handla om ett sidoabonnemang, säger han till tidningen.

Fastighetsägaren har nu gjort en polisanmälan om bedrägeri och även fått uppskov på fakturan. Men enligt Telia händer det titt som tätt att hisstelefoner kapas.

– Ofta handlar det om brister i installationen av hisstelefonen – att sim-kort eller annan utrustning tagits och använts, säger Marcus Haglund på Telias presstjänst, till BLT Sydöstran.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!