Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Google Maps / ShutterstockKvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Google Maps / Shutterstock
Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Google Maps / Shutterstock
Händelsen inträffade på Ica Mathuset i Hultsfred. Foto: Google MapsHändelsen inträffade på Ica Mathuset i Hultsfred. Foto: Google Maps
Händelsen inträffade på Ica Mathuset i Hultsfred. Foto: Google Maps

Ringde sin stulna telefon – då svarade tjuven

Publicerad

Kvinnan i 30-årsåldern befann sig på Ica Mathuset i Hultsfred när hennes telefon plötsligt försvann.

När hon testade att ringa den kom nästa chock – tjuven svarade nämligen på ett mycket kusligt sätt.

– Vi håller på att begära in övervakningsfilmer för att komma vidare, säger förundersökningsledare Staffan Gustavsson på polisen.

Den otäcka händelsen inträffade när en kvinna blev av med sin telefon på en mataffär i Hultsfred i Kalmar län – något som först uppmärksammades av Vimmerby Tidning.

– Det inträffade på Ica Mathuset i Hulstred, på onsdagen mellan 11:00 och 11:15, berättar förundersökningsledare Staffan Gustavsson på polisområde sydöstra Götaland.

Han fortsätter:

– Målsäganden har varit inne i butiken, och även gärningskvinnan kan ha varit där. Då finns hon på övervakningsfilmen, berättar förundersökningsledaren.

Men det var när kvinnan ringde upp sin telefon som det obehagliga började på riktigt.

Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Shutterstock

Tjuvens skrämmande svar

Enligt Vimmerby Tidning fick kvinnan låna en telefon i affären – och ringde då sin försvunna telefon för att se om den fanns någonstans i affären.

Då svarade plötsligt en kvinna som sa några ord på bruten svenska. Sedan kom det kusliga – hon brast nämligen ut i gapskratt i luren, rapporterar tidningen.

Staffan Gustavsson berättar att brottsoffret är en kvinna i 30-årsåldern, och att förhör med henne ska hållas för att få reda på mer information.

– Våra handläggare jobbar på det just nu. Det är där vi står, säger han och fortsätter:

– Sedan kommer vi in i nästa läge. 

Händelsen inträffade på Ica Mathuset i Hultsfred.Foto: Google Maps

Polisen: "Kan få in fler pusselbitar"

Förundersökningsledaren berättar att man ska begära ut övervakningsfilmer från butiken, och att man hoppas få materialet under morgondagen eller i början på nästa vecka.

– Om vi får in bra bilder skickar vi över dem till den lokala polisen som sedan tittar om de känner igen personen.

Staffan Gustavsson berättar att det är svårt att veta om man kommer få fast tjuven – men menar att förutsättningarna är goda:

– Vi drar i de trådar vi kan. Det är en ung och vaken målsägande som säkert har gjort bra iakttagelser.

Förundersökningsledaren fortsätter:

– Vi tittar även på signalement och om vi kan koppla ihop det med andra ärenden, och därmed vidga vårt sökområde. Det kan vara så att vi får in fler pusselbitar.

Övervakningsfilmerna kan även komma att skickas ut till poliser i hela landet – men Staffan Gustavsson berättar att alla butikers kameror inte är av lika hög kvalitet:

– I bland har man lagt ner mycket energi och pengar på övervakningsutrustningen, men har för dåliga kameror, berättar han och fortsätter:

– Kedjan är inte bättre än den svagaste länken.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag