Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artisternas nya idé – när turnen ställdes in

Femtinge teater från Sävsjö - Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson - erbjuder sig själva som kulturbud i coronatider.
Foto: Marianne Lindblom
Femtinge teater från Sävsjö - Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson - erbjuder sig själva som kulturbud i coronatider.
Foto: Daniel Abrahamsson

Coronaviruset slår hårt mot alla kulturarbetare.

Femtinge teater i Sävsjö har hittat en väg ur krisen.

– Vi hade en lång turné planerad, men allt är inställt. Så nu erbjuder vi oss själva som kulturbud och vi åker hem till folk och uppträder, berättar Linda Byman.

Det var Smålands-Tidningen som först rapporterade om vad duon Linda Elaine Byman och Hans-Åke Andersson, som driver Femtinge Teater, hittat på i dessa eländiga coronatider.

Femtinge teater bjuder på musik, teater och stand up och har tidigare hyllats för bland annat sina två föreställningar: ”Drömmen om folkparken” och ”Jukebox”.

Nu blev plötsligt alla deras planerade föreställningar inställda och det såg riktigt dystert ut för dem.

Då fick paret en ny idé, konceptet ”Kulturbud”.

Linda Byman berättar för Expressen:

– Egentligen skulle vi vara på turné och nu är det som det är i kulturbranschen. Det var som att någon drog undan en matta under oss och det är klart att man först blev ledsen. Men vi tänkte: sjutton också, vad kan vi göra i stället?

”Vi vill glädja andra”

Hon och kollegan och sambon Hans-Åke Andersson insåg att de har så många karaktärer från tidigare shower och så många nummer som kan framföras enskilt, så de bestämde: ”kan man ha blombud, då kan man väl ha kulturbud...

– Antingen åker vi hem till folk och gör det live, eller så kan man också få en egen inspelad kulturupplevelse direkt skickad till sig. Vi tänkte bara: vi måste försöka göra något bra av detta. Vi vill glädja andra, säger Linda.

De har redan fått några bokningar.

– Den första som ringde var en privatperson som ville att vi skulle uppträda i hennes föräldrars trädgård, de är 70 plus och isolerade. Vi ska hålla os på behörigt avstånd och bjuda på glädje och musik, berättar Linda.  

Uppträder vid seniorboende på valborg

På valborgsmässoafton har de anlitats av Rotary-klubben i Sävsjö.

– Då ska vi stå utanför ett seniorboende och spela låtar från vår 50- och 60-tals förställning om folkparken, berättar Linda.

De tänker sig att framträda live i Sävsjö och Jönköpings län, men erbjuder även personliga framträdanden via film till publik över hela landet. Priset avgörs av framträdandets omfattning. 

– Det är lätt att bli låg och ledsen i dessa tider. Jag och min sambo har drabbats hårt av detta, men jag hoppas vi kan göra något bra av detta och sprida glädje till andra.