Sestrajcic misstänks för brott vid demonstration

Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic, V, misstänkt för brott i samband med en demonstration.
Foto: Riksdagen.se
Det var när tältlägret vid Agnesfridsvägen i Malmö skulle rivas som tumultet ska ha uppstått.
Foto: Tomas Leprince

Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic, V, misstänks för brott i samband med en demonstration i Malmö.

Enligt polisen ska han ha sparkat mot en polis och vägrat flytta på sig när han blev tillsagd att göra det.

– Jag undrar vad polisen ska göra när det visar sig att de har helt jävla fel, säger Sestrajcic.

SVT rapporterar dock att det inte syns någon spark på filmen.

Obs! Denna artikel är från 2015 och sprids nu på nytt. Misstankarna mot Sestrajcic om våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd har avskrivits av åklagare. Han dömdes senare för ohörsamhet mot ordningsmakten till dagsböter.


I torsdags plockade polisen bort tält som rests illegalt vid Migrationsverkets anläggning på Agnesfridsvägen i Malmö.

Tälten tillhörde statslösa palestinier som protesterade mot att de fått avvisningsbeslut trots att de inte kan avvisas till sina hemländer eftersom länderna inte vill ta emot dem.

Under aktionen möttes polisen av demonstrationer.

En av demonstranterna - som nu misstänks för flera brott - var riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic.

"Fått ta del av fem filmer"

Enligt polisen ska han bland annat ha sparkat mot en polis.

– Vi har inlett en förundersökning och håller på att utreda vad som hände. Han är misstänkt för att inte ha följt polisens order om att flytta sig från ett tält, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen.

Polisen säger till Skånska Dagbladet att de fångat händelsen på film.

SVT Nyheter har senare rapporterat att de sett filmerna där Sestrajcic uppges ha sparkat mot en polis och att det i filmen inte syns något sådant. Och så här sa Emma Persson, Daniel Sestrajcics advokat, till SVT:

– Vi har fått ta del av bland annat fem stycken filmer, och så några bilder som är screenshotade från filmer - och de här filmerna visar ingenting. Men de är från den aktuella platsen.

Menar att polisen ljuger

Riksdagsledamoten misstänks för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten. Brott som kan ge fängelses om han döms.

Men Sestrajcic själv nekar till anklagelserna och menar att Malmöpolisen ljuger.

– Det polisen säger hände inte. Det är ganska chockartat att läsa om det i tidningen. Jag ifrågasätter polisens motiv. Jag undrar vad polisen ska göra när det visar sig att de har helt jävla fel, säger han.

Enligt Sestrajcic höll han andra demonstranter i armkrok för att hindra polisen att riva lägret. Han satte sig även i ett tält i protest så att polisen var tvungna att släpa bort honom. Misstankarna om att han sparkat mot en polis förklarar han med att han kan ha sprattlat med benen när han blev bortförd.

"Är en aktivistisk riksdagsledamot"

Sestrajcic är stolt över att han protesterade mot rivningen av tältlägret. Han jämför även sig själv med Nelson Mandela och Martin Luther King.

– Det är inte vanligt att riksdagsledamöter beter sig som aktivister men jag är en aktivistisk riksdagsledamot. Det är inte olagligt att vara aktivist, tvärtom. Att stå upp för palestiniernas rättigheter är något som fler borde ta på sig, säger han.

Kan du sitta kvar i riksdagen medan utredningen pågår? 

– Absolut, det finns inga som helst tvivel om det. Jag både kan och kommer göra det.

Om du döms då?

– Då kommer jag också sitta kvar. Civil olydnad, om vi nu skulle kalla det så är många politiker som har gjort av rimliga skäl. Det är människor som vi i dag hyllar - som Nelson Mandela och Martin Luther King. Jag är stolt över att följa den traditionen.

Expressen har sökt Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde. Till TT säger han:

– Vi har kontakt med Daniel Sestrajcic och har noterat att han har en annan bild av vad som hänt nere i Malmö. Just nu vill vi få lite mer klarhet och information innan vi gör ytterligare kommentarer.

I september 2016 dömdes Daniel Sestrajcic till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!