Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ridskolan tvingas lägga ner – efter svåra torkan

Detta ska du tänka på när det är torka
Nellie har tvingats ta farväl av favorithästen fjordingen Vilma.
Foto: Privat
Nellie och mamma Sara Sweetlove.
Foto: Privat

Foderkrisen har lett till att Skurups sista ridskola för alla måste läggas ner.

För 10-åriga Nellie som lider av svår social fobi är beskedet ödesdigert.

– När hon rider bryr hon sig inte om något annat, säger mamma Sara Sweetlove.

När solen stod högt på himlen och åkrarna var snustorra i förra årets värmebölja var det ingen som visste – att ett år senare skulle en tioårig flicka gråtandes ta farväl av av den lugna och envisa fjording som blivit hennes bästa vän.

– Hon och Vilma har ett sådant band så det inte går att förklara, alla är mållösa, säger mamma Sara Sweetlove.

Nu är det slut på Skurups enda ridskola för barn som inte har råd med egen häst. Första helgen i juli tog eleverna sina sista ridlektioner.

– Min dotter grät i en vecka när vi fick veta att ridskoleverksamheten läggs ner, säger mamma Sara Sweetlove.


LÄS OCKSÅ: Torkan lamslår 4H-gården – Sofia, 32, drabbad


Hästarna är sålda och körs i väg en efter en. 

Kvar finns ryttare, mestadels flickor, i olika åldrar, som lever för ridningen och stallet. En av dem är 10-åriga Nellie Sweetlove från Svedala, för henne har ridningen haft enorm betydelse.

– Det gör något med henne, framför allt hennes självkänsla. När hon är där tar hon sig i kragen och är fokuserad, säger Sara Sweetlove.

Var svårt sjuk som liten

Nellie lider av både fysisk och psykisk ohälsa. Hon har en sjukdomsproblematik som grundar sig i att hon hade stora lungproblem som litet barn. Lunginflammationerna avlöpte varandra och hon var ständigt bunden till hemmet. 

– Läkarna och psykologerna vet om inte om det handlar om att hon blivit van vid att inte ha så mycket folk omkring sig, men hon är introvert och har utvecklat en stark social fobi och panikångest. Hon är verkligen ett hemmasittarbarn. Hon har problem med skolan och vi lyckas inte få ut henne till något annat än ridningen, säger Sara Sweetlove.

”Det gör något med henne, framför allt hennes självkänsla”, säger mamma Sara Sweetlove om dotterns ridning.
Foto: Privat

Föräldrarna försökte pusha dottern att pröva på olika aktiviteter och trots att ingen av dem är ridsportsintresserad själva så var det ridningen som Nellie fastnade för som 5-åring. Där har hon fått ett sammanhang och en gemenskap, både med hästarna och de andra flickorna i ridklubben.

– Hon känner sig betydelsefull och att hon gör något viktigt, hästen behöver henne och hon behöver hästen. Hon blir modigare och gladare. Övervikten som sjukdomsproblematiken bär med sig innebär att hon inte kan sitta på vilken hästrygg som helst. Fjordingar är som min dotter i djurkropp. Kroppsligt stabila, envisa, lugna, arga, glada och snälla. De faller henne alldeles rätt. När hon sitter på hästryggen bryr hon sig inte om smärtorna eller hur hon ser ut. Det är fint och häftigt att se, säger Sara Sweetlove.

Kris efter torkan 2018

Det är Nellies tredje ridskola, och kanske den sista. En efter en har de lagt ner, och nu finns det inga bra alternativ kvar.

– Vi har ju alltid satsat på små ridskolor. Stora ridskolor hade varit det säkraste kortet men det skulle hon aldrig klara av. För mycket folk och rörelse är katastrof för ett barn med hennes problematik. Hon behöver den familjära känslan för att känna sig trygg. Nu vet jag inte om vi vågar utsätta henne för ännu en förlust, säger mamma Sara Sweetlover.

Det är ridklubben Sandåkra som driver ridskoleverksamheten sedan tre år tillbaka. de har hyrt in sig hos hästägaren Jennie Rosewall och hennes anläggning. 

Efter fjolårets dåliga skörd höjdes foderpriserna chockartat och hästägaren måste nu sälja hästarna för att ha råd med räkningarna. 


LÄS MER: Hästägare kan tvingas till nödslakt enligt experten 


Då har ridklubben ingenstans att ta vägen, något även Ystads Allehanda tidigare skrivit om.

– Det gick helt enkelt inte att få ihop det ekonomiskt och det är väldigt sorgligt. Ridsport är en dyr sport och för de som inte har möjligheten för att ha egen häst betyder ridskolan jättemycket. Det är svårt för alla, för tjejerna är det här som en fritidsgård, säger Ann Thelander, ordförande för Sandåkra ridklubb.

Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun.
Foto: Moderaterna Skurup

Kommunen menar att de inte kan göra något för att hjälpa ridklubben fortsätta ridskoleverksamheten.

– Vi måste behandla alla föreningar i kommunen jämlikt. I det här fallet är det en privat näringsidkare som väljer att avsluta. Det är jättetråkigt att verksamheten upphör men det går inte att ha en verksamhet i kommunal regi som är av rideskolekaraktär, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelseordförande för Skurups kommun.

”Extremt viktigt”

Ann Thelander, styrelseordförande för Sandåkra ridklubb.
Foto: Priva

Att kommuner kan driva ishallar och fotbollsanläggningar – men inte ridskolor har länge varit omdebatterat. Så sent som i fjol dömde förvaltningsrätten att ridskolor inte är ”en allmännyttig tjänst” och därför inte får föras i kommunal regi.

Efter semestern ska ridklubbens styrelse bjuda in kommunpolitiker på möte. De hoppas kunna få dem att förstå hur viktig ridskolans verksamhet är.

– Det finns inga andra anläggningar i Skurup som har ridskola i ridsportförbundets regi, för dem som inte har egna hästar. Jag tycker det är fel att kommunen inte ser värdet i det, säger Ann Thelander.

Familjen vet nu inte vart de ska ta vägen med 10-åringen som bara vill få rida.

– Om man tar privata ridlektioner tar man ju bort den sociala biten som gör så mycket gott för Nellie och andra barn med olika problem. Kommunen verkar inte förstå vikten av själva klubben. Flickorna här hittar ju vänner för livet, får känna att man betyder något och lär sig ta ansvar. Det är en god känsla för alla och extremt viktigt för Nellie, säger Sara Sweetlove.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!