Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ridlärare dömd för våldtäkt jobbar igen

Ridläraren dömdes till 3,5 års fängelse i Stockholms tingsrätt för sexuella övergrepp på barn i Sverige. Foto: Lisa Mattisson
Nu har han fått nytt jobb i Danmark vilket har fått det danska förbundet att rasa. Foto: Shutterstock

Ridläraren dömdes till 3,5 års fängelse för sexuella övergrepp på barn i Sverige.

Nu arbetar han som ungdomstränare i en ridklubb på Jylland i Danmark. Avslöjandet har upprört Dansk Ride Förbund.

Förbundet hotar att dra in bidragen till klubben om inte ridläraren avskedas.

Ridläraren dömdes 2008 för flera grova övergrepp i Sverige. Det handlade bland annat om våldtäkt på en minderårig flicka, grovt sexuellt utnyttjande av en 13-årig flicka samt sexuellt utnyttjade av en 14-årig flicka.

Våldtäkten ska ha skett på ett hotell 2007.

Stockholms tingsrätt dömde först mannen till 3,5 års fängelse. Senare fastställdes straffet av Svea hovrätt. Ridläraren har redan avtjänat straffet och är numera en fri man.

Känner trygghet

Den danska tidningen BT skriver att Dansk Ride Förbund nu fått upp ögonen för att den aktuelle tränaren startat ett nytt liv i Danmark och numera är ungdomstränare i en förening på Jylland.

Ledningen för klubben ska ha känt till ridlärarens bakgrund, även om en dom i Sverige inte avtecknar sig i offentliga register i grannlandet.

Från klubbens sida betonar man också hur nöjda man är med svensken och att både föräldrar och ungdomar känner trygghet och glädje över hans arbete i föreningen.

Bytte namn

För att ridläraren skulle kunna lämna de gamla gärningarna bakom sig valde han enligt tidningen att byta namn. Men sanningen hann ändå i fatt honom sedan det danska förbundet fått tips om saken.

Nu har generalsekreteraren Jens-Erik Majlund i Rideförbundet skrivit ett skarpt hållet brev till den aktuella klubben där svensken engagerats.

– Vi har meddelat klubben att både Dansk Ride Förbund och Danmarks Idrætsförbund tar avstånd från anställningen av svensken. Vi vill å det kraftigaste uppmana klubben att avsluta kontakterna med mannen, säger generalsekreteraren till BT.

Kan uteslutas

Om domen mot svensken avkunnats i Danmark hade mannen aldrig kunnat få den här typen av uppdrag, säger Jens-Erik Majlund vidare.

Såväl det danska ridsportförbundet som den aktuella danska kommunen skjuter i dag till pengar till klubbens verksamhet. Men eftersom det aldrig riktats någon kritik mot föreningen kan man inte heller ta bort bidragen som det är nu.

En möjlighet som övervägs är dock att Dansk Ride Förbund utesluter föreningen ur det danska förbundet. Saken kommer att diskuteras på ett möte som förbundet håller den 15 juni.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!