Rickard Söderberg: Sexualitet är inte ett val

Här uppträder Rickard Söderberg under pride-festivalen i Malmö.
Foto: Tomas Leprince
Rickard Söderberg är operasångare och debattör. Men under våren har han synts i TV4-programmet Let's Dance.
Foto: Olle Sporrong

Kyrkopolitikern Bruno Edgarssons syn på kyrkligt deltagande i Pride och om homosexuella har väckt debatt. 

Nu har tenoren Rickard Söderberg skrivit ett inlägg som riktar sig till kyrkvärden i Bolmsö. 

Ett inlägg där Söderberg utgår från sina egna erfarenheter.

Det var tidningen Smålänningen som intervjuade Bruno Edgarsson i egenskap av ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö. I texten berättade Bruno Edgarsson bland annat att han var motståndare till Pride och att han trodde att ungdomar helt enkelt tycker det är trendigt att komma ut som homo- eller bisexuell.

Operasångaren Rickard Söderberg är en av många som reagerat. Han har valt att skriva ett öppet brev till Bruno Edgarsson som Kvällsposten får lov att publicera i sin helhet:


När jag var 9 år släppte Madonna Like a virgin. Som det oskuldsfulla barn jag var gjorde jag allt för att se ut som min förebild; den heliga Madonnan. Denna 80-talslook är jag fortfarande plågsamt fast i, och därför blir jag alltid glad när jag kallas trendig. Och nu har Centerpartisten och stiftsfullmäktiges ordförande Bruno Edgarsson gjort just det. Kallat mej trendig. Eller snarare; Kallat min liv och min kärlek för en trend.

Nu är förvisso Bruno Edgarsson inte direkt uppdaterad med den senaste trenderna, då han en av de få som fortfarande tycker att blockbustern som givit oss inkvisition, geocentrism och onaniskam är nån slags faktabok. Dessutom har Bruno säkerligen en ganska svettig dag i dag, för han är nog inte van vid att framställas i riksmedia som den tomte han är. Så jag ska vara snäll o bara idka lite försiktig gaysplaining:

Bruno. När du skriver att du inte vet varför människor väljer att bli homosexuella är det för att de inte gör det. Ditt kristna credo är ett val. Din homofobi likaså. Men vad som får kinderna att blossa och pulsen att slå i förälskelse i mötet med en annan människa; Det är inte ett val. Det är därför du inte vet.

Hade det varit ett val hade nog många valt något annat. Till exempel alla de som får plikta med sitt liv för att världen fortfarande regeras av dårar som med dogmer i händerna hävdar att vi ska dömas för exempelvis hudfärg, urprung eller sexualitet. Men frukta inte Bruno. Herren kommer förlåta dig, ty du veten uppenbarligen icke vad du säger.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!