Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Richard, 33, försökte utlösa kärnreaktion

Richard Handl, 33, försökte utlösa en kärnreaktion och tillverkade dödliga gifter. Nu har han åtalats för flera brott. "Jag räknar med att få några månaders fängelse", säger han.
Foto: Privat

Richard Handl, 33, gjorde extrema experiment hemma i köket i Ängelholm.

Bland annat använde han radioaktiva ämnen och försökte utlösa en kärnreaktion. Han tillverkade också dödliga gifter.

- Jag har ett stort intresse för kemi och fysik, var nyfiken och ville se om experimentet fungerade. Jag hade inga planer på att skada någon, säger Richard Handl som nu åtalas för flera brott.

Richard Handl i Ängelholm berättar att han haft ett stort intresse för kemi och fysik sedan han var tolv år. Genom pappans arbete som apotekare kunde han få tag i kemikalier och göra experiment.

I juli 2011 höll Richard Handl på med ett alldeles speciellt experiment hemma i köket i sin lägenhet.

- Jag försökte få till principen för en kärnreaktor, och sedan framställde jag även väldigt giftiga ämnen, som ricin och abrin, berättar han för Kvällsposten.

Han hade köpt uran och radium via internet och ämnet americium plockade han ut ur brandvarnare.

Mejlade till Strålsäkerhetsmyndigheten

Efter att ha först diskussioner med andra intresserade på internet, om det han höll på med var tillåtet eller inte, kontaktade han Strålsäkerhetsmyndigheten.

- Jag mejlade dem och frågade. Då ville de komma och mäta strålningen och hade polisen med sig. De hittade mina radioaktiva ämnen och gifterna.

Richard Handl greps av polisen och förhördes. Nu, två och ett halvt år senare, åtalas han för brott mot strålskyddslagen, lagen om krigsmateriel, olovlig befattning med kemiska vapen och för otillåten miljöverksamhet.

- Jag har ett stort kemi- och fysikintresse och är fascinerad av gifter och toxikologi, men det här gick väl lite över gränsen, säger han. Jag har erkänt allt för polisen, och kommer göra det i rätten också. Jag räknar med att få några månaders fängelse.

"Hade kunnat döda mer än 100 människor"

När Strålskyddsmyndigheten kom till lägenheten i juli 2011 var de utrustade med skyddsdräkter och geigermätare. Poliserna hade gasmasker, berättar Helsingborgs Dagblad. Gifterna visade sig vara så farliga att Statens kriminaltekniska laboratorium inte hade möjlighet att göra analyser.

- Vi pratar om ytterst potenta gifter. Bara abrinet hade kunnat döda mer än 100 människor. Abrin är det gift som användes av KGB vid det så kallade paraplymordet i London, säger Thomy Hjorthagen, utredare vid polisen, till HD.

Richard Handl säger att han inte tänkte på att han kunde betraktas som en farlig person, eller att grannarna kunde påverkas av experimenten.

- Jag känner grannarna och har berättat för dem. Strålningen går ju inte genom väggarna.

Håller sig till böcker

Själv använde Richard Handl skyddshandskar och munskydd när han arbetade med sina experiment.

- Men jag tror att jag kan ha fått i mig lite av ämnena. Jag mådde väldigt dåligt, fick blodiga kräkningar, några dagar efter att jag suttit och framställt gifterna. Då blev jag lite rädd. Men det gick över.

Sedan myndigheterna upptäckte Richard Handls udda och farliga verksamhet har han inte ägnat sig åt några experiment.

- Strålskyddsmyndigheten tog hand om det radioaktiva och gifterna skickades till försvarets forskningsanstalt, säger han.

- Nu håller jag mig till teorin. Jag läser mycket böcker och på internet om kärnfysik och toxikologi. Jag har väl lite udda intressen.

Lars Magnusson, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, säger till tidningen Metro att han aldrig har varit med om någonting liknande tidigare.

– Det är inte så vanligt att man försöker göra så här och ådstadkommer gifter i sitt kök. Det är en ovanlig människa, säger Lars Magnusson till Metro.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!