Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riad, 2, är hjärnskadad – kan ändå bli utvisad

Här sitter Bislim, Ilmedina och Albulena Bislimi och vakar över Riad.
Foto: Avdi Islami

Tvåårige Riad lider av vattenskalle, har allvarliga hjärnskador och är förlamad.

Familjen Bislimi hoppades på en bättre framtid för sin son i Sverige – men har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i flera instanser.

– Det värsta som kan hända är att vi måste åka tillbaka till Kosovo, säger Riads mamma Albulena Bislimi.

För ett år sedan kom familjen Bislimi – mamma, pappa, två systrar och lille Riad – till Sverige från Kosovo och bosatte sig i Lammhult. I hemlandet hade Riad opererats för vattenskalle och han var förlamad i båda benen, rapporterar TV4 Nyheterna Växjö.

– Riad föddes med en svår diagnos och kunde inte få vård i hemlandet, det var därför vi kom till Sverige. Jag trodde hela tiden att i Sverige, där det finns så bra sjukvård, så skulle Riad få möjlighet att leva ett normalt liv, säger Riads mamma Albulena Bislimi till Kvällsposten genom tolken Avdi Islami.

Blev hastigt sjuk

Redan i oktober förra året avslog migrationsverket, som anser att vård finns att tillgå i hemlandet, familjens ansökan. Familjen överklagade beslutet till Migrationsdomstolen – som gav samma svar. Samma beslut fattade Migrationsöverdomstolen, som kom med sitt svar i maj i år.

Samtidigt inträffade nästa katastrof – Riad blev hastigt mycket sjuk och fick opereras akut i Lund. Det visade sig att den shunt, ventilen som reglerar vätskeflödet till Riads huvud, hade slutat att fungera, uppger TV4. Han fick svåra hjärnskador till följd av detta och är i dag förlamad i hela kroppen.

– Men det är ändå bättre att vara här än i Kosovo, hade vi varit där så hade inte Riad levt i dag, säger Albulena.

Kan få stanna

Eftersom migrationsverket nu fick ny information som påverkar fallet, bestämdes att avvisningsbeslutet skulle inhiberas, det vill säga tillfälligt skjutas upp. Familjen får nu stanna i Sverige i ytterligare sex månader – sedan tas deras fall upp igen och prövas på nytt.

– Om vi om ett halvår bedömer att hans hälsotillstånd är så allvarligt att han skulle dö om han skickades hem till Kosovo så kommer vi naturligtvis att bevilja ett uppehållstillstånd, säger migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Men beslutet ger inte familjen Bislimi någon större tröst.  Läkare har gett Riad allt från några veckor till flera år kvar att leva.

– Beslutet hjälper inte oss så mycket i och med att vi är osäkra på vad som ska hända efter det. Nu är det två saker vi måste fokusera på, dels Riad och dels vad som ska hända sen. Att hela tiden tänka på vad som ska hända sen är väldigt jobbigt.

"Värsta som kan hända"

Måste familjen återvända till Kosovo, är mamma Albulena orolig för hur Riad ska klara sig.

– Det är det värsta som kan hända. För det första tror jag inte att han klarar av att flyga. Och sjukvården där har uttryckligen sagt att de inte klarar av Riad. Här finns det trots allt resurser. Trots att han har en svår situation hade det varit ännu värre i Kosovo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!