RFSL-man misstänks för fler grova sexbrott

ÄNNU ETT ÅTAL. Mannen som varit aktiv i RFSL åtalas nu för ännu fler grova sexbrott – bland annat våldtäkt på en man som varit hans inneboende.
Foto: Ida Eklund / Scanpix

En halländsk man i 40-årsåldern med koppling till RFSL – som redan står inför rätta för våldtäkter, koppleri och sexuellt utnyttjande – åtalas nu för ytterligare brott.

Det handlar om grova, upprepade övergrepp mot en man som varit nyanländ till Sverige. Offret ska ha blivit våldtagen, drogad, slagen och inlåst.

Den åtalade mannen har haft en framträdande ställning inom Hallandsavdelningen av RFSL, som kämpar för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera.

Offret för de senaste övergreppen bodde hemma hos mannen från mitten av mars till slutet av april. Eftersom den inneboende inte kunde kommunicera på svenska hjälpte mannen honom med myndighetskontakter och liknande.

"Denna beroendeställning har (mannen) allvarligt missbrukat", heter det i åtalet.

Åklagaren Sonja Pettersson Wallin hävdar att mannen tagit hjälp av en annan man för att attackera sin inneboende. De har tryckt upp honom mot väggen, hållit fast hans armar, slagit honom och våldfört sig på honom.

I samband med den påtvingade sexuella aktiviteten ska  den misstänkte mannen också ha sprayat in så kallade "poppers" – som anses öka den sexuella njutningen – i näsan på offret. Flaskan med nässpray har hittats hemma hos mannen och tagits i beslag.

Händelsen bedöms som en grov våldtäkt och ska ha vållat betydande smärta. Medhjälparen har dock fortfarande inte identifierats.

Den misstänkte mannen åtalas också för olaga frihetsberövande eftersom han efter våldtäkten på sin inneboende ska ha låst in honom på toaletten och inte släppt ut honom förrän efter en timme.

Sedan tidigare står mannen inför rätta i Halmstad för våldtäkt och andra sexbrott, men även för olaga hot och bedrägeri. Han ska ha förmått flera unga män att prostituera sig och även själv utnyttjat dem sexuellt.

Mannen försvaras av advokat Leif Silbersky.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!