Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reva-projektet skulle rivas - protest i Malmö

Demonstrationståget vandrade till Möllevångstorget.Foto: Johan Nilsson / Scanpix

MALMÖ. Möllevångstorget i Malmö var fyllt med folk under lördagseftermiddagen. Alla var där för att protestera mot polisens rätt att stoppa vem som helst och kräva bevis för giltigt uppehållstillstånd.

Det så kallade Reva-projektet där polisen utan urskiljning kan söka efter människor som illegalt vistas i Sverige, har väckt både arga och upprörda känslor i hela landet. Många svenska medborgare har känt sig kränkta när de stoppats på grund av ett mörkt hår eller bruna ögon och krävts styrka sin rätt att vara i landet.

SD är för Reva

Bara från Sverigedemokraterna har hörts röster som tycker att polisens tillvägagångssätt är i sin ordning.

Polisen själv har framfört synpunkter på att sökandet efter illegala personer bör gå till på ett mindre integritetskränkande sätt. Så som det har utförts har det enligt gränspolisen, "skadat polisens anseende".

På flera platser i Sverige anordnades demonstrationer i dag för att ytterligare protestera mot Reva-projektet. Enligt polisen gick ett tusental människor i tåget som vandrade från Möllevångstorget till Davids Halls torg. Framför gamla polishuset där skanderades paroller i den kalla vinden innan demonstranterna skingrades.