Wilhelm Agrell tror att utökad avlyssning får förödande konsekvenser. Den här slags övervakning kommer att förändra samhällsklimatet och skapa en grogrund för misstro. Som i de forna öststaterna.
Wilhelm Agrell tror att utökad avlyssning får förödande konsekvenser. Den här slags övervakning kommer att förändra samhällsklimatet och skapa en grogrund för misstro. Som i de forna öststaterna.

"Resultatet kan bli ett svenskt Stasi"

Publicerad
Uppdaterad
Freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell varnar för
förslaget till massiv avlyssning av svenskar.
- Det skadar människors tilltro till myndigheter och skadar samhället i grunden.
Lundaprofessorn är skarpt kritisk och jämför en sådan utveckling med den i totalitära stater. - I de gamla öststatsländerna kunde medborgarna aldrig veta om de var utsatta för myndigheternas övervakning. De kunde aldrig känna sig säkra. Idén är att låta försvarets radioanstalt, FRA, fritt avlyssna svenska folkets telefonsamtal, sms och e-post. Totalt rör det sig om miljontals avlyssningar där sökord som "jihad", "bomb" eller "martyr" ska sålla ut möjliga terroristkomplotter.

"Lätt att kringgå"

- Frågan är om det här ger något skydd. Det är ju väldigt lätt för terrorister att kringgå, säger Wilhelm Agrell. - Det som fastnar i näten är i stället irrelevanta saker. Men där personer och saker kan te sig suspekta och uppfattas som potentiella säkerhetsrisker. Så var det under kalla kriget. Han är inte ensam om kritiken. Säpo och Advokatsamfundet har kanske uttryckt den starkaste kritiken. Oppositionen rasar, men även i det borgerliga blocket finns ett missnöje.

Invandrargrupper i farozon

Wilhelm Agrell tror inte att regeringen har onda avsikter med förslaget. - Jag tror inte att de medvetet vill skapa ett svenskt Stasi. Men oavsiktligen kan det bli resultatet. Vilka är mest i farozonen om förslaget om utökad avlyssning går igenom? - Självklart invandrargrupperna. De riskerar att, som etniska och religiösa grupper, bli suspekta i jakten på terrorister, säger Wilhelm Agrell. - Denna utveckling gäller inte bara Sverige, denna ser vi i hela västvärlden. FOTNOT: Stasi var den centrala säkerhets- och spionageorganisationen i Östtyskland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag