Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resultatet från
mötet presenteras

<p>Migrationsminister Morgan Johansson tillsammans med representanter från de nordiska regeringarna. <br></p>Foto: Helena Sjögren
Foto: Helena Sjögren
Migrationsminister Morgan Johansson har stått som värd för det två dagar långa mötet i Lund.Foto: Pelle T Nilsson

I två dagar har representanter för de nordiska regeringarna varit samlade i Lund för att diskutera flyktingsituationen.

Vid fredagens presskonferens lades mycket tid åt frågan om medicinsk åldersbedömning av asylsökande.

– Vi jobbar med en lagstiftning i ärendet och önskar att åldersbedömningarna ska tidigareläggas i processen, helst redan när man lämnar in sin asylansökan, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Migrationsminister Morgan Johansson har stått som värd för det två dagar långa mötet i Lund. På mötet har Finlands inrikesminister Paula Risikko, Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug, Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg, samt Islands statssekreterare vid Inrikesministeriet Ragnhildur Hjaltadóttir deltagit.

Syftet med mötet har varit att ge en lägesrapport av flyktingsituationen i de nordiska länderna, samt diskutera bättre nordiskt samarbete i frågan.

På dagordningen har bland annat stått inre gränskontroller och Schengensamarbetet, reviderad Dublinförordning och överföringar till Ungern.

Åldersbedömningar

Ministrarna har även diskuterat återvändandefrågor och åldersbedömningar. Det sistnämnda handlar konkret om att röntga skeletten på asylsökande för att kunna bestämma deras ålder.

Det blev presskonferensens hetaste fråga.

– Vi har i många år haft åldersbedömningar, och det finns goda grunder att behålla det, säger danska ministern Inger Støjberg. Två av tre bland dem som tas ut för att genomgå en åldersbedömning har visat sig vara vuxna och inte barn

Knän och tänder undersöks

– Det är viktigt att få det här på plats, också i Sverige, säger Morgan Johansson.

Samtidigt erkänner han att det för närvarande finns ett förbud mot kroppsliga ingrepp mot individens vilja.

– Att gå förbi det kan vara besvärligt. Men vi jobbar med en lagstiftning i frågan.

I början av nästa år räknar Rättsmedicinalverket med att börja genomföra frivilliga medicinska åldersbedömningar på unga ensamkommande asylsökande.

Två metoder kommer att användas: tandmognadsbedömningar samt undersökning av knäleden med hjälp av magnetkamera.

Enad nordisk front

Migrationsminister Morgan Johansson har tidigare sagt att han vill skapa en enad nordisk front för att bland annat tvinga Ungern att ta tillbaka flyktingar.

– Dublinförordningen måste fungera. Är man registrerad i ett land ska också asylsaken prövas där. Det är oroande att Ungern inte vill följa de reglerna, säger Morgan Johansson på presskonferensen.

De nordiska ministrarna har nu undertecknat en gemensam skrivelse till EU-kommissionen om att Ungern bryter mot reglerna.

– Reglerna måste gälla alla alltid. I Sverige finns 100 personer som ska avvisas till Ungern, säger Morgan Johansson.

Lämnar Sverige

Enligt en prognos kommer Migrationsverket under 2016 att fatta över hundratusen beslut i asylärenden.

– Vi har svårt att bedöma flyktingläget. Läget ska noggrant analyseras om gränskontrollerna ska bort. Men vi försätter inte Sverige i ett läge som var förra hösten, säger Morgan Johansson.

Under årets första sju månader har 12 000 personer som fått avslag eller tagit tillbaka sin asylansökan lämnat Sverige, antingen självmant eller med tvång, skriver Sydsvenskan.

Moderaterna har tidigare sagt att Sverige är sämst i Norden på avvisningar. 20 000 utvisningsärenden har ännu inte verkställts.

 

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​