Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Restaurangernas åtgärd – tar ut ”corona-avgift”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen uppmanar krogägarna att följa restriktionerna.Foto: KELD NAVNTOFT / EPA / TT
Nu får gästerna på flera danska restauranger betala en speciell corona-avgift.Foto: Colourbox

Två smörrebröd, en grön tuborg och en corona-avgift. 

Så kan det se ut på danska krognotor just nu. 

– Vi köpte in handskar och handsprit för 17 000 kronor innan återöppningen. Den utgiften kan vi inte täcka på något annat sätt än att gästerna får betala den, säger restaurangägaren Finn Paulsen. 

När de danska restaurangerna åter fick slå upp dörrarna för en vecka sedan var det med hårda restriktioner. 

Varje gäst måste ha ett visst antal kvadratmeter till sitt förfogande, öppettiderna är begränsade, kraven på hygienen är omfattande. 

– Alla är fortfarande drabbade av restriktioner och det är en förutsättning för att vi ska kunna öppna upp landet igen. Vi ska fortsätta med att komma ihåg att avstånd och personlig hygien är viktigt, viruset sprider sig fort när många människor samlas, sa statsminister Mette Frederiksen till TV2 under förra veckan.

Detta gör att många krögare har fått ta till omfattande åtgärder som i många fall varit kostsamma, därför är det nu flera restauranger som tar ut en speciell corona-avgift. Det skriver tidningen Finans

Sugen på smörrebröd? I Danmark finns det i så fall en risk att du får betala en speciell corona-avgift på krogen.Foto: Columbus Leth / fotograf

”Får inte ihop ekonomin”

På restaurangerna ”Nærvær” som finns på Strandgade och Værndamsvej i Köpehamn får varje gäst betala 15 kronor extra för att täcka coronakostnaderna. 

– Vi köpte in handskar och handsprit för 17 000 kronor innan återöppningen. Den utgiften kan vi inte täcka på något annat sätt än att gästerna får betala den. Men vi är öppna med det, alla gäster får veta det innan de sätter sig och det är upp till dem om de vill vara våra gäster, säger Finn Paulsen som äger restaurangerna. 

Jacob Niebuhr driver driver tre restauranger i Silkeborg. Han har anställt en person som bara descinficerar toaletter, dörrhandtag, knappar och övriga ytor på restaurangerna. Därför får även hans gäster betala en corona-avgift.  

– Det är ingenting vi gör överskott på. Tvärtom. Utan den avgiften får vi inte ihop ekonomin med alla nya omkostnader. Avgiften är till för att säkra att vi följer alla förhållningsregler och vi skyltar med avgiften där vi har möjlighet till det, säger han till Finans

Han har pratat några av sina kolleger som även de inför en avgift, sen finns det också flera som inte har några planer på att göra det. Turismens branschorganisation Horesta ser inga problem med corona-avgiften. 

– Om en corona-avgiften bara går till att täcka omkostnaderna och gästerna är medvetna om den är det helt okej med oss. Det är helt upp till de enskilda verksamheterna om de vill införa avgiften, säger Nadeem Wasi på Horesta. 

TV: Danska åtgärden – kyrka som klassrum

Så löser de social distansering för eleverna.