Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Restaurang förbjuds – luktade ruttet kött

Dagens toppnyheter – inrikes
Restaurangen i Helsingborg får inte längre bedriva sin verksamhet. OBS: Arkivbild.Foto: Meli Petersson Ellafi / TT / Meli Petersson Ellafi
Stora brister i bland annat hygien och rengöring. OBS: Arkivbild.Foto: HUGO NABO / DN / TT

Till slut fick miljöinspektörerna nog av matsnusket på en köttrestaurang i Helsingborg.

Nu har kommunen förbjudit verksamheten från att drivas – efter allvarliga brister i rengöring och hygien.

Miljöförvaltningen i Helsingborg har haft ögonen på den aktuella restaurangen under en längre tid.

Första besöket för inspektion skedde den 13 maj. Därefter har uppföljande kontroller gjorts sex gånger på bara några månader.

På eftermiddagen den 8 oktober klev miljöinspektörerna in i restaurangen för en oanmäld kontroll. Synen som de möttes av då har nu fått kommunen att stänga restaurangen.

Det visade sig att restaurangen förvarade och tillagade kött i en källare. Utrymmet var varken avsett eller anpassat för att hantera oförpackade livsmedel, skriver handläggaren i beskrivningen.

Slängde 150 kilo kött

Dessutom fanns stora brister i hygienen i källaren. Väggar, hyllor och golv var täckta med smuts samtidigt som flera kartonger, förvaringskärl och använda svarta plastsäckar var nedsolkade med rå köttsaft.

”Det luktade förruttnat kött, lukten var mycket påträngande”, skriver miljöinspektionen.

Under inspektionen upptäcktes också att frysskåpet var helt fyllt med köttfärs och andra livsmedel. Där var temperaturen bara 6 grader vilket gjorde att köttfärsen var till störst del mjuk och inte ordentligt fryst.

Till följd av det blev restaurangägaren tvungen att slänga 150 kilo kött som inte fick användas.

Farligt för matgäster

Efter den senaste kontrollen skriver miljöinspektionen att restaurangen har allvarliga brister vad gäller rengöring, städning, förvaring, hantering av livsmedel, temperaturer, skadedjur och en otillräcklig lokal.

”Förvaltningen har också noterat allvarliga brister i kunskap om livsmedelshygien och livsmedelssäkerhet inom ditt företag.”

Kommunen har nu förbjudit restaurangen från att bedriva verksamhet. Det konstateras att matgäster riskerar att bli matförgiftade under rådande förutsättningar.

För varje gång restaurangen bryter mot förbudet skulle det innebära böter på 100 000 kronor.

Beslutet kan överklagas till länsstyrelsen.

Ladda ner.Foto: Kvp / Kvp