Totalt har fyra personer dött av infektioner från den understam av bakterien som kallas "svin-MRSA". Foto: Lasse Linden
Totalt har fyra personer dött av infektioner från den understam av bakterien som kallas "svin-MRSA". Foto: Lasse Linden

Resistent svinbakterie omöjlig att stoppa

Publicerad

MALMÖ. Svinbakterien har redan tagit fem människors liv och över 100 har fått veta att de är smittade.

Och nu berättar ledande smitthälsoforskare i Danmark att bakterien är omöjlig att stoppa.

– Det har visat sig att den här epidemien är helt utom kontroll, säger Hans Jørn Kolmos, professor på den mikrobiologiska avdelningen på universitetssjukhuset i Odense till DR Nyheter.

Den antibiotikaresistenta svinbakterien MRSA CC398 sprider sig explosionsartat bland både djur och människor i Danmark. Fem har avlidit och över hundra är smittade. Och de danska forskarna är övertygade om att fler kommer att smittas framöver.

– Det är inga tvivel om att vi har sett en rejäl ökning av fall. Vi kan se att det är fler som har fått infektioner för att de varit sjuka av bakterien, säger Robert Skov, forskare på danska statens folkhälsomyndighet till DR.

Man räknar med att runt 70 procent av alla grisar är smittade av den multiresistanta bakterien.

Det på grund av att grisarna i Danmark proppas med antibiotika – som leder till att bakterierna utvecklar resistens och gör det svårare att behandla för människor.

Får inte besöka grisstall

Bakterien anses så farlig att den danska hälsoministern utfärdade ett förbud för skolbarn att besöka grisstallar.

Och att svinbakterien spridits som blixten oroar forskarna.

– Att smittan spridits så kraftigt i svinstallarna gör att det blir ett stort problem, säger Hans Jørn Kolmos.

Hittills har smittan inte fått fäste bland vare sig djur eller människor i Sverige. Det första och enda svenska dödsfallet i blodförgiftning som orsakades av svin-MRSA inträffade i Skåne 2012.

Men vid ett larm med svinbakterier tidigare fick det danska fläskköttet stor uppmärksamhet i Sverige och mångahandlare tog bort det danska fläskköttet från sina köttdiskar.

Trots det ökade importen av danskt fläskkött under 2014.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag