Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resistent svinbakterie omöjlig att stoppa

Totalt har fyra personer dött av infektioner från den understam av bakterien som kallas "svin-MRSA".Foto: Lasse Linden

MALMÖ. Svinbakterien har redan tagit fem människors liv och över 100 har fått veta att de är smittade.

Och nu berättar ledande smitthälsoforskare i Danmark att bakterien är omöjlig att stoppa.

– Det har visat sig att den här epidemien är helt utom kontroll, säger Hans Jørn Kolmos, professor på den mikrobiologiska avdelningen på universitetssjukhuset i Odense till DR Nyheter.

Den antibiotikaresistenta svinbakterien MRSA CC398 sprider sig explosionsartat bland både djur och människor i Danmark. Fem har avlidit och över hundra är smittade. Och de danska forskarna är övertygade om att fler kommer att smittas framöver.

– Det är inga tvivel om att vi har sett en rejäl ökning av fall. Vi kan se att det är fler som har fått infektioner för att de varit sjuka av bakterien, säger Robert Skov, forskare på danska statens folkhälsomyndighet till DR.

Man räknar med att runt 70 procent av alla grisar är smittade av den multiresistanta bakterien.

Det på grund av att grisarna i Danmark proppas med antibiotika – som leder till att bakterierna utvecklar resistens och gör det svårare att behandla för människor.

Får inte besöka grisstall

Bakterien anses så farlig att den danska hälsoministern utfärdade ett förbud för skolbarn att besöka grisstallar.

Och att svinbakterien spridits som blixten oroar forskarna.

– Att smittan spridits så kraftigt i svinstallarna gör att det blir ett stort problem, säger Hans Jørn Kolmos.

Hittills har smittan inte fått fäste bland vare sig djur eller människor i Sverige. Det första och enda svenska dödsfallet i blodförgiftning som orsakades av svin-MRSA inträffade i Skåne 2012.

Men vid ett larm med svinbakterier tidigare fick det danska fläskköttet stor uppmärksamhet i Sverige och mångahandlare tog bort det danska fläskköttet från sina köttdiskar.

Trots det ökade importen av danskt fläskkött under 2014.