Resistent svinbakterie har dödat tre danskar

Publicerad

På två år har tre danskar dött av en resistent bakterier som ursprungligen kommer från grisar.

Trots behandling med den starkaste formen av antibiotika är läkarna chanslösa.

– De resistenta bakterierna har brett ut sig mycket snabbt och de härstammar utan tvekan från svin, säger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi vid Odense Universitetshospital, enligt Ekstrabladet.

Sedan 2012 har tre personer i Danmark dött av den aggressiva multiresistenta bakterien MRSA. Dödsfallen har alla direkt koppling till CC398 som är en muterad grisbakterie. Det kom fram under en rättegång i Århus under tisdagen.

Uppgifterna presenterades av professorn Hans Jørn Kolmos som kallats som vittne i rättegången. Enligt professorn biter inte ens de starkaste varianterna av antibiotika på CC398 och i uppemot hälften av fallen dör patienterna trots behandling. Under förhandlingarna kom det också fram att antalet kända fall av MRSA stigit från 16 till 80 procent de senaste fyra åren.

– Från mitt eget sjukhus vet jag att en patient dog förra året av en MRSA-infektionen från grisar. När jag rapporterade dödfallet, pratade jag med Statens Serum Institut, och fick veta att det fanns andra tillbud. Och att det var ett under 2012 och ytterligare ett året därpå, ska Hans Jørn Kolmos ha sagt under förhandlingarna enligt bt.dk.

Ingen kontakt med grisar

Enligt bt.dk beskriver Hans Jørn Kolmos situationen som "mycket bekymrande" att bakterier har sluppit ut i samhället. Att de tre personer som dött dessutom inte själva haft någon kontakt med grisar är extra anmärkningsvärt, menar han.

Bakgrunden till rättegången var ett avslöjande som två danska journalister gjorde 2010. Då pekades 12 danska svinbesättningar ut där antingen ägare eller medarbetare smittats av den fruktade svinbakterien.

Under rättegången erkände en av journalisterna att det var fel att röja identiteten på några personer i artikeln, men hävdar att det ändå var rätt att publicera.

– Det viktigaste budskapet var att avslöja att en livsfarlig svinbakterie är i full fart att sprida sig med kurs mot människor och i realiteten är bortom kontroll, säger journalist Kjeld Hansen som citeras av Ekstrabladet.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag