Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Resistent svinbakterie har dödat tre danskar

På två år har tre danskar dött av en resistent bakterier som ursprungligen kommer från grisar.

Trots behandling med den starkaste formen av antibiotika är läkarna chanslösa.

– De resistenta bakterierna har brett ut sig mycket snabbt och de härstammar utan tvekan från svin, säger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi vid Odense Universitetshospital, enligt Ekstrabladet.

Sedan 2012 har tre personer i Danmark dött av den aggressiva multiresistenta bakterien MRSA. Dödsfallen har alla direkt koppling till CC398 som är en muterad grisbakterie. Det kom fram under en rättegång i Århus under tisdagen.

Uppgifterna presenterades av professorn Hans Jørn Kolmos som kallats som vittne i rättegången. Enligt professorn biter inte ens de starkaste varianterna av antibiotika på CC398 och i uppemot hälften av fallen dör patienterna trots behandling. Under förhandlingarna kom det också fram att antalet kända fall av MRSA stigit från 16 till 80 procent de senaste fyra åren.

– Från mitt eget sjukhus vet jag att en patient dog förra året av en MRSA-infektionen från grisar. När jag rapporterade dödfallet, pratade jag med Statens Serum Institut, och fick veta att det fanns andra tillbud. Och att det var ett under 2012 och ytterligare ett året därpå, ska Hans Jørn Kolmos ha sagt under förhandlingarna enligt bt.dk.

Ingen kontakt med grisar

Enligt bt.dk beskriver Hans Jørn Kolmos situationen som "mycket bekymrande" att bakterier har sluppit ut i samhället. Att de tre personer som dött dessutom inte själva haft någon kontakt med grisar är extra anmärkningsvärt, menar han.

Bakgrunden till rättegången var ett avslöjande som två danska journalister gjorde 2010. Då pekades 12 danska svinbesättningar ut där antingen ägare eller medarbetare smittats av den fruktade svinbakterien.

Under rättegången erkände en av journalisterna att det var fel att röja identiteten på några personer i artikeln, men hävdar att det ändå var rätt att publicera.

– Det viktigaste budskapet var att avslöja att en livsfarlig svinbakterie är i full fart att sprida sig med kurs mot människor och i realiteten är bortom kontroll, säger journalist Kjeld Hansen som citeras av Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!