Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Resande i aftonklänningar avslöjad som knarkkurir

Lastbilen stoppades nära betalstationen till Öresundsbron. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 50-årig man från Belgien och en 62-årig holländare döms till fängelse i 4,5 år respektive 5,5 år efter att ha avslöjats med omfattande knarkaffärer i Sverige.

Båda männen följdes efter av tullens spanare när de kom till Sverige. På Sallerupsvägen i Malmö levererades knark för 700 000 kronor. Nära brofästet vid Lernacken stoppades en lastbil med narkotika för 1,7 miljoner kronor i lasten.

De båda händelserna skedde den 5 december förra året och de inblandade personerna har suttit i häkte hela tiden.

Båda döms nu av Malmö tingsrätt för grovt narkotikabrott, en även för grov narkotikasmuggling.

I förhör har båda förnekat brott på grunden att de saknat uppsåt.

Den 62-årige holländaren har sagt i förhören att han trodde det var en vanlig körning med lastbil till Sverige och att godset var lagligt.

Den 50-årige mannen från Belgien uppgav att han trodde han gjorde en vän en tjänst genom att hämta paket med bilreservdelar i Sverige när han ändå skulle hit på affärer.

Resande i aftonklänningar

Belgaren hävdade att han var resande i aftonklänningar och hade åkt till Sverige för att undersöka marknaden för detta.  

Svenska myndigheter hade i förväg fått tips om den förestående knarkresan och kunde följa båda männens rörelser i Sverige.

Den 50-årige belgaren landade på Kastrup den 5 december och kom till Sverige samma dag. Spanare kunde följa hur han checkade in på ett centralt beläget hotell i Malmö. Även hans telefon var avlyssnad.

Samma dag körde en lastbil med den 62-årige holländaren vidratten över Öresundsbron med narkotikan i lasten.

På samma sätt följde spanare efter lastbilen. Först gjordes ett stopp i Malmö, där visst gods lossades. Därefter styrdes färden mot Jönköping utan att gods lossades eller lastades.  

Fyra kartonger knark

Lastbilen styrdes i stället söderut igen mot Malmö, där den holländske chauffören mötte den 50-årige belgaren på ett industriområde i Malmös norra utkanter.

På platsen överlämnades fyra kartonger med drygt 72 kilo cannabisharts - till ett ungefärligt värde på 700 000 kronor.

Lastbilen körde senare vidare - men stoppades på Sallerupsvägen i Malmö. Ombord i lastutrymmet fanns ytterligare ett kilo heroin och 996 gram amfetamin - till ett värde på cirka 1,7 miljoner kronor.

Tingsrätten gör bedömningen att den 50-årige belgaren endast varit tillfällig mottagare av narkotikan och haft som uppgift att vidaretransportera knarket inom Sverige.

När det gäller den 62-årige holländaren konstaterar domstolen att han känt till narkotikan funnits ombord på lastbilen, som varit försedd med täcklast och falska handlingar.