Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Resande i aftonklänningar avslöjad som knarkkurir

Lastbilen stoppades nära betalstationen till Öresundsbron. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 50-årig man från Belgien och en 62-årig holländare döms till fängelse i 4,5 år respektive 5,5 år efter att ha avslöjats med omfattande knarkaffärer i Sverige.

Båda männen följdes efter av tullens spanare när de kom till Sverige. På Sallerupsvägen i Malmö levererades knark för 700 000 kronor. Nära brofästet vid Lernacken stoppades en lastbil med narkotika för 1,7 miljoner kronor i lasten.

De båda händelserna skedde den 5 december förra året och de inblandade personerna har suttit i häkte hela tiden.

Båda döms nu av Malmö tingsrätt för grovt narkotikabrott, en även för grov narkotikasmuggling.

I förhör har båda förnekat brott på grunden att de saknat uppsåt.

Den 62-årige holländaren har sagt i förhören att han trodde det var en vanlig körning med lastbil till Sverige och att godset var lagligt.

Den 50-årige mannen från Belgien uppgav att han trodde han gjorde en vän en tjänst genom att hämta paket med bilreservdelar i Sverige när han ändå skulle hit på affärer.

Resande i aftonklänningar

Belgaren hävdade att han var resande i aftonklänningar och hade åkt till Sverige för att undersöka marknaden för detta.  

Svenska myndigheter hade i förväg fått tips om den förestående knarkresan och kunde följa båda männens rörelser i Sverige.

Den 50-årige belgaren landade på Kastrup den 5 december och kom till Sverige samma dag. Spanare kunde följa hur han checkade in på ett centralt beläget hotell i Malmö. Även hans telefon var avlyssnad.

Samma dag körde en lastbil med den 62-årige holländaren vidratten över Öresundsbron med narkotikan i lasten.

På samma sätt följde spanare efter lastbilen. Först gjordes ett stopp i Malmö, där visst gods lossades. Därefter styrdes färden mot Jönköping utan att gods lossades eller lastades.  

Fyra kartonger knark

Lastbilen styrdes i stället söderut igen mot Malmö, där den holländske chauffören mötte den 50-årige belgaren på ett industriområde i Malmös norra utkanter.

På platsen överlämnades fyra kartonger med drygt 72 kilo cannabisharts - till ett ungefärligt värde på 700 000 kronor.

Lastbilen körde senare vidare - men stoppades på Sallerupsvägen i Malmö. Ombord i lastutrymmet fanns ytterligare ett kilo heroin och 996 gram amfetamin - till ett värde på cirka 1,7 miljoner kronor.

Tingsrätten gör bedömningen att den 50-årige belgaren endast varit tillfällig mottagare av narkotikan och haft som uppgift att vidaretransportera knarket inom Sverige.

När det gäller den 62-årige holländaren konstaterar domstolen att han känt till narkotikan funnits ombord på lastbilen, som varit försedd med täcklast och falska handlingar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!