Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rensade fågelbordet - avled av papegojsjuka

Mannen insjuknade i papegojsjukan och omkom sedermera på centrallasarettet i Växjö.
Foto: Carl Carlert

Den 75-årige mannen dog i sviterna av papegojsjukan.

Mannen hade städat fågelbordet i trädgården och andats in dammet i fågelspillningen.

- Mannens liv gick tyvärr inte att rädda, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Hittills i år har ett 20-tal fall av sjukdomen rapporterats i Sverige - samtliga i Skåne och Kronobergs län. 5-10 fall per år är normalt.

Att så många insjuknat är ovanligt och har fått Smittskyddsinstitutet att varna allmänheten för att komma i beröring med fågelspillning och sjuka fåglar.

Nu bekräftar dessutom smittskyddsläkaren i Kronobergs län att en 75-årig man avlidit i sviterna av papegojsjukan.

Uppmanar till varsamhet

Mannen insjuknade i mitten av januari och intensivvårdades länge på Växjö lasarett. Efter dödsfallet manar smittskyddsläkare Arne Runehagen till stor försiktighet med fåglar och fågelbord.


Foto: Foto: Tomas Södergren

I det aktuella fallet vet man att mannen fick sjukdomen efter att rengjort ett fågelbord i trädgården.

Mannen drabbades av en svårläkt lunginflammation där till sist behandling med konstgjord lunga, så kallad ECMO-maskin, var det enda som kunde rädda patientens liv.

Eftersom samtliga maskiner som finns på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm var upptagna skickades mannen till ett sjukhus i Göttingen i Tyskland för behandling.

Efter flera veckors sjukhusvård i Tyskland flyttades den 75-årige mannen tillbaka till Sverige för fortsatt intensivvård.

Enligt smittskyddsläkare Arne Runehagen var patienten i förra veckan klart på bättringsvägen.

- Jag talade själv med mannen och han lät pigg då, säger han.

Men ett par dagar senare tillstötte en galopperande blodförgiftning som inte gick att hejda. Enligt Arne Runehagen avled patienten på tisdagskvällen.

- Mannen dog ju inte av papegojsjukan, men väl i sviterna av densamma, säger smittskyddsläkaren.

Sällsynt att människor dör av sjukdomen

Att människor avlider till följd av papegojsjukan är extremt ovanligt - men förekommer.

2009 avled en 50-årig man i Karlskrona efter att ha smittats av sjukdomen. Mannen sysslade med trädfällning och hade kommit i kontakt med fågelspillningen från fågelbon i träden.

Enligt Smittskyddsinstitutet avlider en av hundra som smittas med papegojsjukan. Smittan är luftburen och överförs från djur till människa.

Symptomen

Tecken på att man drabbats av sjukdomen är akut frossa, huvudvärk och ont i kroppen. Behandlingen som sätts in är ett särskilt antibiotika-preparat. Men sjukdomen kan också gå över av sig själv.

- Den enda förklaringen till de många fallen just nu kan vara att det en ny bakteriestam som fåglarna bär på, säger Arne Runehagen.

I Kronoberg har ytterligare tre personer vårdats på sjukhus, varav en fått intensivvård. Det tidigare fallet var från 2005 och drabbade en person som födde upp papegojor.

- Ett tips är att använda såpvatten för att binda dammet när man rengör fågelborden, säger Arne Runehagen. Man bör så klart tvätta händerna efter ett sådant arbete också.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!