Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Renata betalar två miljoner för att åka upp till rymden

Renata Chlumska i en intervju från 2017: "Hoppas de som läser får svar"
RYMDEN HÄGRAR. Renata kommer att flyga upp i en av de första omgångarna med rymdturister. Ovanför atmosfären på över 10 mils avstånd från jorden. ”Jag har faktiskt klättrat betydligt högre än så”, konstaterar hon och lägger ihop höjderna från ”Seven Summit”, nio gånger på Kilimanjaros topp, elva gånger på Kebnekaijse och en rad andra bergsbestigningar.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN TT NYHETSBYR?N

”En gång Malmötjej alltid Malmötjej”, säger Sveriges främsta kvinnliga bergsbestigare och en av världens mest framstående äventyrare, Renata Chlumska, 46, från Möllan.

Hon älskar att checka in i sin egen fashionabla Chlumska-svit på Malmö Live.

Men just nu hägrar ännu högre mål. Rymden.

– Kanske hinner jag klättra – eller hoppa – upp på månens högsta berg. Det borde kunna fungera upp till 80-årsåldern. Det skulle Göran ha gillat, skrattar hon.

För precis 18 år sedan kände sig Renata Chlumska lycklig, harmonisk och fylld av tillförsikt inför framtiden.

Hon var i Nepal, på väg ner från Mount Everest med en grupp klättrare. 

Hon hade täta kontakter med sin älskade Göran. De var överens om ett enkelt bröllop senare på hösten. Och en framtid där expeditioner och äventyr skulle kombineras med ett helt fotbollslag egna ungar.

– Då fick jag telefonsamtalet, berättar Renata.

– Göran hade störtat. Han var död. 

– Jag saknar honom starkare för varje år. Jag har många anledningar att minnas Göran och alla ljusa stunder, ja år vi fick tillsammans. Men just den här minnesdagen vill jag helst bara glömma.

Det var 30 september 2002 som en säkring i klippväggen brast och drog med sig de andra fästena. Göran Kropp föll handlöst mot en klippavsats 18 meter längre ner med huvudet före. Döden var ögonblicklig.

Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN TT NYHETSBYR?N

Göran var då Sveriges mest framgångsrika och uppmärksammade bergsklättrare och äventyrare. 

Renata Chlumska var på väg att etablera samma status. Hon hade som första svenska kvinna bestigit Mount Everest 1999 och genomfört en rad utmanande expeditioner tillsammans med sin partner Göran Kropp.

– Vi hade mängder av projekt på gång. Familjebildningen var förstås det mest spännande, men att paddla runt hela Amerika hade vi först tänkt klara av. 

– Och så hade ju jag en hel del toppar kvar med Göran som trygg coach. Men allt blev bara nattsvart och jag fick kämpa hårt för att komma igen, säger Renata Chlumska.

Paret var då bosatt i Seattle i USA. De hade bra flyt i verksamheten. Och god ekonomi. Den hade grundlagts genom Görans fullkomligt enastående bedrift att med utrustning och proviant cykla från Stockholm till Nepal, bestiga Mount Everest, utan bärare, utan syrgas, och sedan cykla hem igen.

Som en markering mot den kommersialisering, miljöförstöring och lyxturism som utvecklats kring bergsbestigningsindustrin på Himalaya och andra åtråvärda klättermassiv.

Göran var 35 år, Renata 28. Utöver alla framtidsidéer från Marianergraven till rymden och månens högsta topp fanns även program för undervisning, föreläsningar och opinionsbildning kring natur och miljöfrågor utifrån deras egna storslagna erfarenheter.

– Vi tänkte också skapa en stiftelse i Görans namn som skulle uppmuntra och stödja unga klättrare och äventyrare, bland annat genom stipendier, säger Renata.

– Men allt rasade när Göra dog. Av arvet fick jag ingenting. Det såg Görans föräldrar till. De sålde lägenheten och jag fick flytta hem till en kompis i Jönköping.

Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Det blev en uppslitande arvstvist. Renata och Göran hade inte hunnit gifta sig och inte upprättat något testamente.

Efter förhandlingar fick Renata rätt att disponera deras gemensamma bildarkiv från alla expeditioner, men i övrigt var det föräldrarna som ärvde. Företagen, miljonlägenheten i Seattle och cirka 8 miljoner kronor som fanns i Görans dödsbo.

– Det var bara spotta i nävarna och börja om på ny kula. Vilket är lättare sagt än gjort när man mist en så otroligt karismatisk, generös, modig, pålitlig och kärleksfull livspartner. 

– Vi var av samma sort och vi älskade precis varenda cell hos varandra, fysiskt och i hjärnan, säger Renata.

Dödsdagen 30 september är inget hon och familjen uppmärksammar. Det finns andra dagar av glädje, segrar och framgång som är så mycket mer minnesrika. 

Men visst finns tankarna där:

– Göran skulle bara varit 54 år nu. Tänk vilka avtryck han skulle ha gjort. Till glädje, inspiration och nytta för människor. För världen. Vi hade så mycket kvar.

Renata kom igen. Sporrad av insikten om att Göran aldrig skulle accepterat att hon deppade ihop och slutade leva bara för att han inte längre fanns. Det kunde hon inte göra något åt. Men sitt eget mående och välbefinnande kunde hon styra. Med den envishet och järnvilja hon utrustats med.

Hon gifte sig efter några år, fick tre barn, i dag 8, 10 och 12. Och genomförde ännu ett antal historiska äventyrsprestationer.

– Jag ville fullfölja Around America Adventure, som Göran och jag bestämt oss för. – Det tog 439 dagar att paddla kajak och cykla runt 48 stater i USA. Alaska och Hawaii ingår inte. Det var kämpigt, men också en viktig mental process. Man tänker mycket ensam i sittbrunnen och på sadeln. Även när det stormar.

Renata blev sedan den första svenska kvinnan som bestigit ”De sju topparna”, (Seven Summits). Legendarisk och svårbemästrad klättring uppför de högsta bergen på alla världens sju kontinenter. Det projektet avslutade 2014.

Hon har flera internationella utmärkelser som ”Världens främsta äventyrskvinna” och Årets äventyrare”.

EGEN SVIT. Som en hyllning till stadens egen dotter, Sveriges äventyrshjältinna, har Clarion Hotel Malmö Live (till vänster i bilden) inrättat den 75 kvadratmeter stora Chlumska-sviten, intill Zlatan-sviten på 23:e våningen. Där finns bland annat minnessaker från Renatas rekordbestigningar av världens högsta bergstoppar, Seven Summit.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag är Renata skild, men har stannat kvar i Jönköping, i en fin gammal villa, där även hennes föräldrar bor.

– Det är ett utmärkt arrangemang. Jag kan lugnt ge mig iväg på föreläsningsturnéer, kortare vandringar och guidningar i fjällvärlden, som nu till Kebnekaijse.

– Det fungerar perfekt med barnen och mor och far. Och vi trivs väldigt bra tillsammans allihop.

Det var i Skåne och Malmö allt började för Renata. Föräldrarna kom som flyktingar från Tjeckoslovakien i början av 70-talet. Utan större erfarenhet av matlagning eller servicenäring öppnade de en restaurang på Möllevången.

Renata föddes 1973 och växte upp i ett sparsamt hem, men med stor frihet och mycket kärlek. Familjen älskade naturen och campade ofta i vildvuxen terräng.

 Renata var en aktiv och nyfiken tjej som snabbt fick framgångar i skolans individuella idrottstävlingar.

Hon prövade på modellyrket i Paris, men fick efter gymnasiet plats på Skånes idrottsförbund. 

Det var vid en inspirationsföreläsning i deras regi som hon först mötte Göran Kropp och fascinerades såväl av honom som det han hade att berätta – och sättet han gjorde det på.

– Jag fick följa med på expeditioner som fixare och allt i allo. Så blev vi ett par. En tidigare flickvän hade stått ut en vecka i ett basläger på Himalaya. Sedan åkte hon hem.

– Men jag hängde i, jag älskade spänningen och utmaningen. Säkerhetstänket och förberedelserna för att minimera riskerna. I stället för att ge upp cyklade jag med honom hela vägen hem från Nepal till Stockholm. Jag vet att det imponerade stort på Göran. Och vi hade kul.

Foto: EVA TEDESJ÷ / DN / TT / DN TT NYHETSBYR?N

Renatas nästa stora projekt är rymdäventyret. Hon har bokat och betalat biljettkostnaden på 200 000 dollar som en av de första rymdturisterna. Om ett eller två år räknar hon med att lyfta till tyngdlösheten med farkosten Virgin Galactic. 

 Kanske får hon sväva runt i tio minuter och se den blå planeten som en magisk liten kula på himlavalvet. Skör, men storslagen.

– Det blir en upplevelse som kan följas av fler. Jag är för gammal för astronaututbildning, men till månen kan jag väl alltid ta mig när trafiken kommer igång.

 – Högsta berget där är visst 4 700 meter och med en sjättedel av jordens gravitation kan jag säkert hoppa jämfota upp till toppen.

Fakta Seven Summit

Sven Summit = att nå toppen på de sju världsdelarnas högsta berg.

Renata Chlumska klarade först av Mount Everest 1999. 

2002 dog hennes livskamrat Göran Kropp och det dröjde fram till 2014 innan Renata fortsatte med de andra topparna. Men då gick det undan. 

Efter ett halvår hade hon bestigit dem alla.

Mount Everest      8 484 m.ö.h.   Asien                5 maj 1999

Kilimanjaro            5 895  m.ö.h.  Afrika              19 juni 2014

Denali/Alaska        6 190 m.ö.h.  Nordamerika    12 juli 2014

Elbrus/Kaukasus   5 642 m.ö.h.   Europa            11 augusti 2014

Carstensz              4 884 m.ö.h.  Oceanien         27 oktober 2014

Aconcagua            6 965 m.ö.h.  Sydamerika     26 november 2014

Vinson                   4 892 m.ö.h.  Antarktis         15 december 2014

TV: Man gripen för mordet på Kjäll – efter nio månader

Man anhållen för mordet på Kjäll Gustafsson i Gislaved

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!