Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rektorns fru om svåra tiden efter bilkraschen

Johan Johanssons fru Karin berättar om tiden efter den svåra olyckan.

Foto: Tomas Leprince

Att djur har en läkande och positiv effekt på både kropp och psyke är välkänt. Här har Karin tagit med sig en av familjens katter när hon besöker Johan.

Foto: Privat

" Vi har gått från en hel familj till en haltande", säger Karin Johansson.

Foto: Tomas Leprince
Yara blev bara 8 år.

Efter mordet på 8-åriga Yara pekade kommunen ut rektorn Johan Johansson som syndabock och stängde av honom från sitt jobb.

Till slut mådde rektorn så dåligt att han försökte ta sitt liv i en bilkrasch – nu kämpar hans familj för att få honom tillbaka.

– Vi har gått från en hel familj till en haltande, säger hans fru Karin Johansson.

Stödfond

#stödrektorJohan

I slutet av november startades en särskild stödfond för Johans väg tillbaka. Pengarna som kommer in kommer att användas till bekosta Johans rehabilitering.

Källa: stödrektorjohan.se

Flashback

Flashback

Flashback Forum är ett internetforum som säger sig verka för det fria ordet, och aktivt försvara åsikts- och yttrandefriheten. Flashback startade som en tidning men har sedan mitten av 1990-talet funnits på nätet.

Forumet är omdiskuterat och anses av vissa vara en spelplan för anonyma hatare och ett slags laglöst land.

Ibland förändras livet på en mikrosekund.

Valborgsmässoafton 2014 mördades 8-åriga Yara av sina vårdnadshavare i Karlskona.

Karlskrona kommun valde kort därefter att stänga av rektorn för Yaras skola. Trots att rektorn flera gånger var i kontakt med socialen och uttryck oro för flickan ansåg kommunen inte att det varit tillräckligt.

Stödfond

#stödrektorJohan

I slutet av november startades en särskild stödfond för Johans väg tillbaka. Pengarna som kommer in kommer att användas till bekosta Johans rehabilitering.

Källa: stödrektorjohan.se

Ett par veckor senare fattade Johan Johansson beslutet att sjukskriva sig.

Johan Johansson som brukade vara stabiliteten själv, som visade ett lugn oavsett om det var i sitt arbete, som familjefar eller som lagkapten i hockey hade börjat svaja.

Pressad av skuld sjönk han allt djupare ner i en depression.

På midsommarafton satte sig Johan i bilen och körde rakt ut i skogen.

– Redan sex veckor innan olyckan miste jag bitvis Johan, sedan förlorade jag honom helt den 20 juni, säger Karin Johansson.

Ett och ett halvt år har gått sedan händelsen som slagit sönder en familj.

– Det har rent ut sagt varit ett helvete, säger Karin Johansson där hon sitter i soffan i vardagsrummet i familjens villa i Ronneby.

Men överlevnadsinstinkten har alltid vunnit – både i Johans och i familjens fall.

När Johan kom in till sjukhuset visste ingen om han skulle överleva. Han hade svåra hjärnskador och låg i koma.

Efter att ha identifierat Johan på sjukhuset i Karlskrona åkte Karin hem till parets döttrar innan hon åkte vidare till Lund.

– Jag kommer inte ihåg det själv, men en av mina döttrar påstår att jag sa att vi var de tre musketörerna och jag aldrig kommer att ge mig.

Amani Madi dömdes både i tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för mordet på åttaåriga Yara i Karlskrona. Tingsrätten fann att hon hade använt ett besinningslöst våld mot flickan. Foto: Polisen

Steg hörs i trappan. Karins mamma kommer in i vardagsrummet. Hon har varit en av många livbojar.

Mycket handlar ju om att hålla sig flytande. Jag har helt tappat intresset för att laga mat och där har hon kommit in och städat och lagat mat.

Vännerna och familjen har betytt allt, säger Karin.

Men stöd har också kommit från mer oväntat håll.

Förra julen började det dimpa ner en mängd julkort i familjen Johanssons brevlåda. Det visade sig att Johan hade blivit tilldelad forumet Flashbacks julkort.

– Först blev jag lite rädd. Så jag tog kontakt med Bengt-Åke och frågade vad det var frågan om? säger Karin.

I en stol i vardagsrummet sitter även familjens gode vän och granne Bengt-Åke Claesson.

Bengt-Åke har blivit en viktig del i Johans rehabilitering. När familjen i augusti i fjol fick beskedet att Johan antagligen aldrig skulle vakna igen, tände det till ordentligt hos den lösningsorienterade grannen.

Han berättar att han satte sig ner framför datorn och skrev in sökorden "känt sätt att väcka person i koma". Via en artikel i Illustrerad Vetenskap kom han för första gången i kontakt med Esteban A Fridman. En argentinsk läkare och professor som har gjort det till sin livsuppgift att väcka människor ur komaliknande tillstånd.

– Jag skickade ett mejl till honom och tretton minuter senare svarade han. Sedan mejlade vi hela natten, säger Bengt-Åke.

Grannen och gode vännen Bengt-Åke har blivit en viktig del i Johans rehabilitering. Foto: Tomas Leprince

Familjen såg sedan till att förse Esteban A Fridman med journaler, filmer och annat material för att den USA-baserade läkaren skulle kunna bilda sig en uppfattning.

Efter fyra månaders kamp lyckades de dessutom få en remiss. I januari behandlades Johan.

– Drömmen är att kunna ta Esteban A Fridman till Sverige en vecka. Han har helt andra sätt att rehabilitera som inte finns här, säger Bengt-Åke Claesson.

Sedan i somras bor Johan i en egen lägenhet med assistans dygnet runt.

"Då var han helt utslagen"

Han kan sitta upp i sin specialbyggda rullstol, men har varken tal eller förmåga att äta på egen hand.

– Men tittar jag ett år tillbaka så har det skett framsteg. Då var han helt utslagen. I dag kan han göra vissa viljestyrda rörelser, som tummen upp. För oss som står bredvid är det förstås stort.

Karin besöker honom flera gånger i veckan, men har slutat att föra anteckningar.

– Vi pratar och tittar på tv. Jag försöker berätta vad som händer i våra liv för att Johan ska känna att han är en del av det. Att han inte är satt på undantag. Det blir ju väldigt känslomässigt. Jag kan bli ledsen, arg, frustrerad så det tar väldigt på krafterna.

Flashback

Flashback

Flashback Forum är ett internetforum som säger sig verka för det fria ordet, och aktivt försvara åsikts- och yttrandefriheten. Flashback startade som en tidning men har sedan mitten av 1990-talet funnits på nätet.

Forumet är omdiskuterat och anses av vissa vara en spelplan för anonyma hatare och ett slags laglöst land.

Ibland åker de dit allihop. Bakar pepparkakor eller har tacokväll.

Karin berättar att hela familjen var samlad i samband med en av deltävlingarna i Idol. När Axel Schylströms version av houselåten "Don't you worry child" gick i gång skruvade hon upp volymen.

När Swedish House Mafia hade sin avslutningskonsert på den då nybyggda Friends arena i Stockholm var Johan och Karin på plats.

I Ronneby tre år senare börjar Johan klappa takten på knäet och försöker stampa.

Det är de ögonblicken vi lever för.

Karin säger att hon ofta får frågan hur hon orkar – som om hon hade något val.

– Jag måste kämpa för flickornas skull. De kan inte förlora en förälder till. Sedan måste jag strida för Johans rättigheter: bostadsanpassning, färdtjänst.

För Karin har det alltid varit viktigt att vara öppen inför barnen. Alltid berättat sanningen även om hon kanske inte har berättat alla detaljer.

Att tidigt visa döttrarna olycksplatsen och bilen och att de skulle träffa sin pappa redan på intensiven i Lund.

– Det finns ju ingen som kan ge en råd. Men jag har alltid gått på magkänslan och det har känts rätt. Man märker ju att det går väldigt mycket upp och ner för flickorna.

För hennes egen läkningsprocess är statusen mer oklar.

– Min läkare säger att jag inte ens har börjat min egen rehabilitering. Att jag bara går på ren vilja. Och det klart man blir lite rädd. Verkligheten kommer ju att komma ifatt en en dag.

Även Yaras morbror, Rami Ashour dömdes till fängelse för mordet. Foto: Polisen

Balansgången mellan att vara en kännande förälder och inte koppla bort känslorna helt är svår.

– Jag kan inte vara helt känslokall, utan måste visa känslor samtidigt som jag inte vill lägga allt på barnen. De har nog med sitt eget och ska inte behöva bära på mina bekymmer också.

Hur framtiden kommer att se ut kan förstås ingen veta. Det finns inget facit, utan allt handlar om gissningar och tid.

Jag vet inte hur många gånger jag har blivit tillsagd att vänta. Vänta och se. Men jag är trött på att vänta. Jag vill se resultat nu.

Sedan ett par månader har familjen engagerat en personlig tränare för att få kontinuitet i rehabiliteringsträningen.

– Man märker att Johan har viljan att komma tillbaka. Han har inte gett upp. Eftersom vi kämpar så fortsätter han kämpa.

För ibland gnistrar det till.

Under träningspassen eller när den bekanta låten spelas. Om så bara för är ett kort ögonblick är Johan, Johan igen.

Men framtiden är oviss. Karin är försiktigt optimistisk.

– Man önskar ju att Johan ska komma tillbaka. Att han ska vara Johan igen. Men jag tror att jag får förlika mig med att han kommer att vara annorlunda.

Vad har du för tankar kring 2016?

Att allt bara kan bli bättre. Det känns som jag slagit i botten flera gången men alltid lyckats hålla näsan över vattenytan. Från och med nu tänker jag hålla hela huvudet över vattenytan, säger Karin Johansson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!