15-åringen slog larm om sexövergreppen men ingenting hände. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG15-åringen slog larm om sexövergreppen men ingenting hände. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
15-åringen slog larm om sexövergreppen men ingenting hände. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu misstänks den ett år äldre pojken för en våldtäkt mot en minderårig flicka. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGNu misstänks den ett år äldre pojken för en våldtäkt mot en minderårig flicka. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu misstänks den ett år äldre pojken för en våldtäkt mot en minderårig flicka. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Rektorn till sexofredade flickor: "Ni gick erotiskt"

Publicerad

Den 15-åriga flickan utsattes för sexövergrepp i skolans rasthall.

Hon slog larm – men killen kunde ändå begå ytterligare ett misstänkt sexbrott.

– Jag mådde illa när jag fick veta. Att någon annan ska behöva känna det jag kände, säger 15-åringen.

Lättnad. Och trovärdighet.

Det är den 15-åriga flickans känslor inför domen, som vinner laga kraft i morgon torsdag, om den inte överklagas i sista stund.

– Det känns bra. Nu sitter det där. Nu är det detta som har hänt – för nu finns det på papper, säger hon och fortsätter:

– Det betyder väldigt mycket. Att de tog det på allvar och inte sopade det under mattan.

Det senaste året har varit en kamp för henne och två tjejkompisar. 

I början av höstterminen 2016 utsattes 15-åringen och de två andra för ett flertal sexuella trakasserier. En kille på skolan i Malmö, som är ett år äldre, tafsade dem på brösten och rumpan, klappade till dem på rumpan och klämde på deras bröst.

Gick till rektorn

Första gången de sa till rektorn upplevde tjejerna att de inte alls fick gehör för det som de berättade. Tvärtom, faktiskt. Det var nästan som om de fick skulden, berättar 15-åringen.

– Första gången vi pratade med honom sa han att anledningen till att de tafsade var att vi "gick erotiskt" och att vi inte täckte oss tillräckligt mycket, säger den 15-åriga flickan.

Efter ett par veckor valde de tre tjejerna att polisanmäla. Alla tre var bara 14 år vid tillfället och polisförhören spelades in på video.

Därefter hände ingenting. Flickorna kontaktades inte, och hade ingen aning om vad som hände.

– Vi förstod inte varför det tog så lång tid. Vi trodde inte att det blev något av det, säger 15-åringen.

Kallades som vittnen

Så blev det plötsligt rättegång. Nu var tjejerna 15 år gamla och kunde kallas för att vittna i rättssalen.

– Så fick jag berätta allt igen. Jag börjar alltid gråta när jag är arg, och det var jobbigt att stå där och gråta, inför en hel rättssal, säger 15-åringen.

Killen nekade till brott, men dömdes för sexuellt ofredande och misshandel till 50 timmars samhällstjänst.

Pojken fick gå kvar på skolan efter sexövergreppen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Skolan upprättade efter domen en handlingsplan som bland annat innebär ökad vuxenkontroll – men killen fick gå kvar på skolan, trots kritik.

– Killar lär sig inte att nej betyder nej. De borde lära sig det. Om rektorn hade haft en dotter, och detta hade hänt henne, hade han inte velat att hon gick kvar på samma skola. Men han tänker inte så långt. Han tänker inte på hur det känns för mig att oroa mig varje dag: Tänk om jag träffar på den här killen, säger 15-åringen.

Och trots denna handlingsplan – utformad i fyra olika punkter – hände det som inte fick hända.

Sökte upp drabbade flickan

I fredags häktades killen för en våldtäkt mot en minderårig flicka. "Jag mådde illa", säger 15-åringen och hennes mamma beskriver hur dottern blev alldeles vit i ansiktet och gick och lade sig med magont. 15-åringen har sökt upp tjejen som är utsatt.

– Jag sa: Du har nog folk som stöttar dig. Men jag är kanske en som förstår dig på ett annat sätt. Hon vet att hon får ringa eller smsa mig när som helst, säger 15-åringen.

 

De går med mig överallt. Det är fantastiskt, att ha så bra vänner

 

Hennes liv är förändrat efter sextrakasserierna. Hon går inte i kjol eller klänning utan gärna bylsiga kläder, ibland jeans med mjukisbyxor utanpå, för det stoppar garanterat tafsande händer. Att gå ut lockar inte som tidigare. Senast hon var på bio fick hennes mamma lämna och hämta.

Men byta skola gör hon inte. Det skulle riskera att försämra de viktiga slutbetygen, och dessutom, varför skulle hon flytta på sig? 

– Lektionerna går bra, det är rasterna som är jobbiga. Oron att han ska gå förbi. Men som tur är har jag de kompisar jag har. De går med mig överallt. Det är fantastiskt, att ha så bra vänner.

Rektorn svarar

• När flickorna pratade med dig första gången om killarnas sextrakasserier, vad sa du då? Vad gjorde du?

 

"Vi startade en utredning."

 

• I tingsrättens dom står att du sagt åt flickorna att de var "erotiska" och att de borde "tänka på sin klädsel". Hur tänkte du när du sa det?

 

"Tingsrätten kontaktade aldrig mig, och de här frågorna handlar aldrig om hur kvinnor klär sig. Kvinnor ska kunna klä sig hur de vill."

 

• Kallade du in flickorna för att diskutera domen? Vad sa du då?

 

"Morgonen efter tingsrättens dom kallade vi flickorna för sig och pojkarna för sig för att berätta om domen, hur vi ska hantera situation framåt, och vilket stöd som finns att få på skolan. Vi var noggranna med att prata om allvaret i situationen."

 

• Fick den dömde pojken någon hjälp för sitt beteende från skolan? Vad?

 

"Ja, från skolans elevhälsoteam."

 

• Vad är din kommentar till att han nu sitter häktad för ett nytt, grövre sexbrott?

 

"Det är naturligtvis fruktansvärt."

 

Varför stängdes den här killen inte av från skolan?

 

"Skollagen ger utrymme att tillfälligt stänga av en elev men för att flytta en elev till en annan skola måste det ske med vårdnadshavarnas medgivande."

 

Fotnot: Rektorn har endast svarat på frågor via mejl. Svaren citeras här i sin helhet.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag