Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorn till sexofredade flickor: "Ni gick erotiskt"

15-åringen slog larm om sexövergreppen men ingenting hände.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu misstänks den ett år äldre pojken för en våldtäkt mot en minderårig flicka.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den 15-åriga flickan utsattes för sexövergrepp i skolans rasthall.

Hon slog larm – men killen kunde ändå begå ytterligare ett misstänkt sexbrott.

– Jag mådde illa när jag fick veta. Att någon annan ska behöva känna det jag kände, säger 15-åringen.

Lättnad. Och trovärdighet.

Det är den 15-åriga flickans känslor inför domen, som vinner laga kraft i morgon torsdag, om den inte överklagas i sista stund.

– Det känns bra. Nu sitter det där. Nu är det detta som har hänt – för nu finns det på papper, säger hon och fortsätter:

– Det betyder väldigt mycket. Att de tog det på allvar och inte sopade det under mattan.

Det senaste året har varit en kamp för henne och två tjejkompisar. 

I början av höstterminen 2016 utsattes 15-åringen och de två andra för ett flertal sexuella trakasserier. En kille på skolan i Malmö, som är ett år äldre, tafsade dem på brösten och rumpan, klappade till dem på rumpan och klämde på deras bröst.

Gick till rektorn

Första gången de sa till rektorn upplevde tjejerna att de inte alls fick gehör för det som de berättade. Tvärtom, faktiskt. Det var nästan som om de fick skulden, berättar 15-åringen.

– Första gången vi pratade med honom sa han att anledningen till att de tafsade var att vi "gick erotiskt" och att vi inte täckte oss tillräckligt mycket, säger den 15-åriga flickan.

Efter ett par veckor valde de tre tjejerna att polisanmäla. Alla tre var bara 14 år vid tillfället och polisförhören spelades in på video.

Därefter hände ingenting. Flickorna kontaktades inte, och hade ingen aning om vad som hände.

– Vi förstod inte varför det tog så lång tid. Vi trodde inte att det blev något av det, säger 15-åringen.

Kallades som vittnen

Så blev det plötsligt rättegång. Nu var tjejerna 15 år gamla och kunde kallas för att vittna i rättssalen.

– Så fick jag berätta allt igen. Jag börjar alltid gråta när jag är arg, och det var jobbigt att stå där och gråta, inför en hel rättssal, säger 15-åringen.

Killen nekade till brott, men dömdes för sexuellt ofredande och misshandel till 50 timmars samhällstjänst.

Pojken fick gå kvar på skolan efter sexövergreppen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Skolan upprättade efter domen en handlingsplan som bland annat innebär ökad vuxenkontroll – men killen fick gå kvar på skolan, trots kritik.

– Killar lär sig inte att nej betyder nej. De borde lära sig det. Om rektorn hade haft en dotter, och detta hade hänt henne, hade han inte velat att hon gick kvar på samma skola. Men han tänker inte så långt. Han tänker inte på hur det känns för mig att oroa mig varje dag: Tänk om jag träffar på den här killen, säger 15-åringen.

Och trots denna handlingsplan – utformad i fyra olika punkter – hände det som inte fick hända.

Sökte upp drabbade flickan

I fredags häktades killen för en våldtäkt mot en minderårig flicka. "Jag mådde illa", säger 15-åringen och hennes mamma beskriver hur dottern blev alldeles vit i ansiktet och gick och lade sig med magont. 15-åringen har sökt upp tjejen som är utsatt.

– Jag sa: Du har nog folk som stöttar dig. Men jag är kanske en som förstår dig på ett annat sätt. Hon vet att hon får ringa eller smsa mig när som helst, säger 15-åringen.

 

De går med mig överallt. Det är fantastiskt, att ha så bra vänner

 

Hennes liv är förändrat efter sextrakasserierna. Hon går inte i kjol eller klänning utan gärna bylsiga kläder, ibland jeans med mjukisbyxor utanpå, för det stoppar garanterat tafsande händer. Att gå ut lockar inte som tidigare. Senast hon var på bio fick hennes mamma lämna och hämta.

Men byta skola gör hon inte. Det skulle riskera att försämra de viktiga slutbetygen, och dessutom, varför skulle hon flytta på sig? 

– Lektionerna går bra, det är rasterna som är jobbiga. Oron att han ska gå förbi. Men som tur är har jag de kompisar jag har. De går med mig överallt. Det är fantastiskt, att ha så bra vänner.

Rektorn svarar

• När flickorna pratade med dig första gången om killarnas sextrakasserier, vad sa du då? Vad gjorde du?

 

"Vi startade en utredning."

 

• I tingsrättens dom står att du sagt åt flickorna att de var "erotiska" och att de borde "tänka på sin klädsel". Hur tänkte du när du sa det?

 

"Tingsrätten kontaktade aldrig mig, och de här frågorna handlar aldrig om hur kvinnor klär sig. Kvinnor ska kunna klä sig hur de vill."

 

• Kallade du in flickorna för att diskutera domen? Vad sa du då?

 

"Morgonen efter tingsrättens dom kallade vi flickorna för sig och pojkarna för sig för att berätta om domen, hur vi ska hantera situation framåt, och vilket stöd som finns att få på skolan. Vi var noggranna med att prata om allvaret i situationen."

 

• Fick den dömde pojken någon hjälp för sitt beteende från skolan? Vad?

 

"Ja, från skolans elevhälsoteam."

 

• Vad är din kommentar till att han nu sitter häktad för ett nytt, grövre sexbrott?

 

"Det är naturligtvis fruktansvärt."

 

Varför stängdes den här killen inte av från skolan?

 

"Skollagen ger utrymme att tillfälligt stänga av en elev men för att flytta en elev till en annan skola måste det ske med vårdnadshavarnas medgivande."

 

Fotnot: Rektorn har endast svarat på frågor via mejl. Svaren citeras här i sin helhet.

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!