Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektorn skadade sig själv efter Yaramordet

När 8-åriga Yara mördades stängde Karlskrona kommun av rektorn på hennes skola. Johan Johansson tog beskedet så hårt att han några veckor senare skadade sig själv i en våldsam bilolycka. Foto: BLEKINGENYTT
I dag träder hans fru Karin Johansson fram i SVT:s Blekingenytt och berättar om tragedin som drabbat familjen i skuggan av mordet på Yara. ”Jag upplever att Johan mer eller mindre blev offentligt avrättad i massmedia utav sin arbetsgivare”, säger hon till SVT. Foto: BLEKINGENYTT
På förmiddagen på midsommarafton, en dryg månad efter presskonferensen, skadade Johan Johansson sig själv allvarligt vid en våldsam singelolycka med bil. ”Pressad av skuld och fast i en djup depression skadade han sig därefter själv i en våldsam bilolycka”, säger SVT i sitt inslag. Johan Johansson drabbades av så svåra skador att han sannolikt aldrig kan komma tillbaka till sitt tidigare liv med familjen eller jobbet. Foto: BLEKINGENYTT
Yara hittades mördad 30 april tidigare i år. Rättegången mot de misstänkta pågår.

När 8-åriga Yara mördades stängde Karlskrona kommun av rektorn på hennes skola, Johan Johansson, och slog på en presskonferens fast att han inte hade följt rutinerna för barn som misstänks fara illa.

Johan Johansson tog beskedet så hårt att han några veckor senare skadade sig själv i en våldsam bilolycka.

I dag träder hans fru Karin Johansson fram i SVT:s Blekingenytt och berättar om tragedin som drabbat familjen i skuggan av mordet på Yara.

– Jag upplever att Johan mer eller mindre blev offentligt avrättad i massmedia utav sin arbetsgivare, säger hon till SVT. 

Men kommun slår ifrån sig ansvar.

Det var i början av maj som Yara, 8 år, mördades i Karlskrona. Hennes fosterföräldrar är åtalade för brottet och rättegången pågår just nu i tingsrätten i Karlskrona.

Men samtidigt som tragedin med Yara utreds av polis och åklagare, finns också ett annat, okänt tragiskt öde med koppling till mordet, berättar Sveriges Televisions Blekingenytt i dag.

Det är historien om rektorn Johan Johansson och hans familj.

Johan Johansson var rektor på Tullskolan där Yara gick. Han hade kontaktat socialtjänsten om Yaras situation, men trots detta upptäcktes inte hur illa flickan for, och hon hittades död en tid senare.

Pekades ut som ansvarig

Knappt två veckor efter mordet, den 12 maj, höll kommunen en presskonferens där de pekade ut rektorn som ansvarig för att skolan inte larmat tillräckligt om Yaras situation, som man upplevde oro för. Kommunen meddelade på presskonferensen också att rektorn stängts av från sitt jobb som en följd av detta.

– Det är tydligt att skolan har brustit i sin anmälningsplikt. Rektorn är den som står ansvarig, sade Maria Persson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, bland annat på presskonferensen.

I SVT:s Blekingenytt träder i dag rektorns fru Karin Johansson fram och berättar vad som hände sen. Karin Johansson har också valt att Kvällsposten ska få berätta om Johans öde, och sagt ja till att vi publicerar hans namn och bild.

Han blev deprimerad efter beskedet

Hon berättar för SVT att Johan Johansson mådde väldigt dåligt av beskeden från kommunen och blev deprimerad.

På förmiddagen på midsommarafton, en dryg månad efter presskonferensen, skadade han sig själv allvarligt vid en våldsam singelolycka med bil.

– Pressad av skuld och fast i en djup depression skadade han sig därefter själv i en våldsam bilolycka, säger SVT i sitt inslag.

Johan Johansson drabbades av så svåra skador att han sannolikt aldrig kan komma tillbaka till sitt tidigare liv med familjen eller jobbet.

”I dag – fem månader efter olyckan – har han, enligt läkarna, fortfarande låg medvetandegrad till följd av svåra hjärnskador. Han vårdas på sjukhus och framtidsprognosen är oviss”, berättar Karin Johansson för SVT Blekingenytt.

Hon berättar vidare vad som hände efter presskonferensen:

– Johan tog väldigt illa vid sig, luften gick ur honom och allt det han hade kämpat för under alla år sågades med fotknölarna på honom. Han var uthängd, han var syndabocken, det svarta fåret. Han fick bära allt, säger hon till SVT.

”Allt förändras på några sekunder”

Hon berättar för SVT att hon har reagerat kraftigt på kommunens hantering av hennes make, bland annat presskonferensen där kommunen fokuserade på den enskildes roll i händelsen, och påstod att han brustit i sitt arbete.

Kommunens agerande utlöste, enligt hustrun, en djup depression som i sin tur ledde fram till olyckan, skriver SVT.

– Vår framtid, vårt liv tillsammans har ju förändrats över bara några sekunder. Det är en tragik för hela vår familj. Vi har två barn. De saknar sin pappa, säger Karin Johansson till SVT.

Hon vill att hennes man ska få upprättelse i form av en offentlig ursäkt.

– Det är han värd. För det är på grund av detta som Johan befinner sig där han gör i dag, anser jag, säger Karin Johansson, som inte tycker att någon har tagit ansvar för hur Johan blev behandlad.

Ärendet har diskuterats

SVT Blekingenytt har pratat med ansvariga på Karlskrona kommun om Karin Johanssons berättelse.

SVT skriver att kommunledningen i efterhand flera gångar har diskuterat hanteringen av Yararektorns ärende, men kommit fram till att kommunens ansvariga gjorde rätt.

– Jag kan inte gå så långt att jag säger att vi gjorde fel. Vi hade en situation där vi fick hantera det här utifrån det läge som rådde, säger Maria Persson, som menar att rektorn inte var kapabel att sköta sina arbetsuppgifter, och därför tog hon beslutet att stänga av honom.

Hon hävdar dock att beslutet inte betyder att han pekades ut som ansvarig. Avstängningen ska ha varit ett sätt att hjälpa honom.

Kommunalrådet Börje Dovstad (FP) fanns också med på presskonferensen. Han säger till SVT Blekingenytt:
- Det är ju mycket i det här fallet som visar att det inte blev bra. De erfarenheterna måste vi kunna bära med oss i framtiden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!