Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rektorn: Inga beslut om läraromplacering

Eleverna på Älghultskolan gick hem i protest. Foto: Google streetview
Älghultskolan ligger i Uppvidinge kommun.

Eleverna på Älghultskolan tröttnade på sin nya rektor och gick hem.

Den största anledningen var att flera omtyckta lärare skulle omplaceras.

Rektorn Armen Aliu säger att inga sådana beslut har fattats, att det än så länge bara är förslag.

Han är ändå självkritisk:

– Ja, det är självklart att jag får fundera på arbetet som jag gjort så här långt. Sen får jag bolla med min chef och se om vi kan bättra oss på någon punkt.

De flesta av Älghultskolans högstadieelever tog på torsdagen halvdag.

Strax efter lunch lämnade de undervisningen och gick hem i protest mot att den nya rektorn skulle placera om flera omtyckta lärare.

– Många elever var arga och ledsna. Det är de bästa och mest omtyckta lärarna som ska flyttas, sa en elev till Kvällsposten tidigare i dag.

Rektorn på Älghultskolan, som ligger i Uppvidinge kommun, strax öster om Växjö, heter Armen Aliu och tillträdde vid årsskiftet.

– Det är jättetråkigt att eleverna känner att de måste välja det sättet för att protestera. Det har inte varit min mening att göra dem upprörda, säger han.

"Det är bara förslag"

Armen Aliu berättar att han blev tagen på sängen när han hörde om protesten.

– Jag blev förvånad, för mycket av den informationen jag fått är inte sann.

Vad är det som inte är sant?

– Jag har fått många samtal i dag, både från tidningar och radio, och hört rykten om att det påstås att jag sparkat lärare.

Det som elever och föräldrar till elever sagt till oss är att lärare ska ha blivit omplacerade mot sin vilja?

– Det är inte heller sant. Det har bara varit ett förslag till förflyttning, eftersom det finns en viss övertalighet på skolan så är jag skyldig att rapportera det till förvaltningschefen samt till barn och utbildningsnämnden. Kommunen kollar sen med övriga skolor och ser om det finns behov av den kompetensen som är övertalig här, och då föreslår man en förflyttning.

Har beslut redan fattats, eller är det på ett utredande stadium?

– Nej, nej, nej. Det har inte fattats några beslut, det är bara förslag. Men det som är självklart är att en övertalighet inte kan finnas på skolan, för då blir budgeten övertrasserad.

Bara kvinnor lämnar: "En slump"

Att rektorn ska omplacera omtyckta lärare är inte det enda som lärare och elever reagerar mot. En förälder till ett barn på skolan säger att hon tycker det "är konstigt" att det är kvinnor som omplaceras, medan "de nyligen anställt bara män".

Armen Aliu svarar:

– Det finns ingen sanning i det. Den enda som anställts är en specialpedagog som är behörig och legitimerad. Att det är kvinnor blev jag väldigt förvånad över, för det är kompetensen jag tittar på, aldrig kön. Jag blir väldigt upprörd när jag hör det.

Det är en slump att det är kvinnor som föreslås få lämna?

– Det är i allra högsta grad en slump.

Rektorn tycker att det finns flera saker i rapporteringen om skolan som inte stämmer.

– En av tidningarna säger att det är fem lärare som ska förflyttas och det stämmer inte heller, det är bara två stycken. Två andra har redan sökt sig till andra skolor, redan innan vi kom med förslaget.

Kommer elevernas protester göra att någonting ändrats eller att du tänker om?

– Så blir det säkert. I morgon ska vi samlas på skolan och prata om det, så får vi se vad vi kommer fram till. Jag måste jag prata med förvaltningschefen och se om vi kan hitta på en annan lösning. Men en övertalning innebär minus och då blir det svårt.