Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektor stängs av – efter slöjbråket

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag märkte att något hänt när personal hörde av sig och undrade varför min mejl inte fungerade.”
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är numera förbjudet att bära slöja på Skurups kommuns grundskolor, både för personal och elever
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Rektor Mattias Liedholm har varit skarpt kritisk till Skurups beslut om att förbjuda slöja på kommunernas grundskolor.

Nu har han stängts av från sitt arbete.

– Det ska hållas en förhandling, och jag kan inte yttra mig under den, säger Mattias Liedholm till Dagens Nyheter.

Prästamosseskolans rektor har blivit en av landets mest uppmärksammade efter att han offentligt gått emot Skurups kommuns nya direktiv, som klubbades igenom i kommunfullmäktige i december. 

Det är numera förbjudet att bära slöja på kommunens grundskolor, både för personal och elever. Mattias Liedholm anser det strider grundlagen och vägrar därför följa beslutet. 

Och nu får han inte vara på sin arbetsplats. 

– Jag märkte att något hänt när personal hörde av sig och undrade varför min mejl inte fungerade. När jag hörde av mig till förvaltningschefen Anders Grundberg messade han och sa att jag var arbetsbefriad med lön. Det är allt jag vet just nu, säger Mattias Liedholm till Dagens Nyheter.

Rektor avstängd

Rektorn har i ett reportage i Svenska Dagbladet lyft ytterligare kritik mot Skurups ledning. Då pratade han också om pågtryckningar mot honom från kommunens ledning. 

Mattias Liedholm sa då att politikerna, via hans förvaltningschef, sagt att de inte ville att han skulle uttala sig i medier. 

Och nu är alltså Prästamosseskolans rektor avstängt med full lön. Men vilka anklagelser det handlar om har varken Liedholm eller Britt Sundström, ombudsman på fackförbundet Skolledarna som företräder honom, fått preciserat. 

– Arbetsgivaren utreder olika saker som man ser allvarligt på. Men jag har inte fått anklagelserna ordentligt presenterade för mig, säger hon till Dagens Nyheter. 

Loubna Stensåker Göransson (M) är skol- och utbildningsberedningsordförande i kommunen, har tidigare uttalat sig kritiskt mot att tjänstemän uttalat sig i frågan. 

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras.

Mattias Liedholm lämnade Moderaterna och båda sina förtroendeposter i Region Blekinge och i Karlskrona kommun efter slöjbråket i Skurups kommun. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!