Rektor köpte badkar för skolans pengar

Rektorn för en Malmöskola misstänks ha använt över 180 000 kronor av skolans pengar till sina egna behov, och köpt bland annat skor, kläder och hemelektronik.

Nu åtalas rektorn mot sitt nekande för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

I november 2018 gick rektorns kolleger från skolan till polisen för att göra polisanmälan. De hade med sig bokföring, kvitton och annan dokumentation av påstådda oegentligheter.

Vid det laget hade rektorn redan tagits ur tjänst på grund av misstankarna. Anställningen upphörde i december samma år.

Ett badkar med lejontassar levererades hem till rektorn — men fakturerades till skolan.
Foto: Polisen
Rektorn åtalas för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge fängelse i sex månader till sex år.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

På tisdagen åtalades rektorn för att ha gjort privata inköp för skolans pengar till ett värde av drygt 180 000 kronor under tre år, från hösten 2015 till hösten 2018.

Resa för två till Malaga

Bland de påstått privata inköpen finns en resa för två till Malaga, badkar, tvättmaskin och torktumlare, duntäcken, träningskläder och barnkläder.

Många gånger hade de inköpta varorna döpts om när kvittona hamnade i skolans bokföring. Kläder hade bokförts som möbler till skolan, inköp i en golfbutik blev ”arbetskläder”.

När en revisor slagit larm och bokföringen börjat granskas närmare dök plötsligt tidigare okända prylar upp på skolan – en kamera, en tv, flera spelkonsoler, till och med ett akvarium.

Förfalskad namnteckning

Kollegerna har i polisförhör beskrivit rektorn som mycket omtyckt, stöttande och lätt att ha att göra med. En kollega känner sig väldigt sviken av att ha fått sin namnteckning förfalskad.

Rektorn medger i förundersökningen flera sådana förfalskningar – men säger att de är gjorda med kollegans medgivande, eftersom kollegan ofta var borta på grund av sjukdom.

I förhören har rektorn en pedagogisk motivering till i stort sett varje inköp och står på sig i sitt hävdande att allt har använts för skolans behov.

Rättegången väntas ta två dagar och fem kolleger ska vittna.

TV: Prinsessan Athenas nya liv i Paris

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!