Nya beskedet – lika varmt som i Thailand

BADVÄDER. Årets maj månaden är den varmaste i Sydsverige sedan 1945.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
NJUT. Värmen väntas stanna åtminstone veckan ut.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
På sina håll kan temperaturerna krypa upp mot 30 på onsdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
SOM I PHUKET. Ängelholm hade på tisdagen 28 grader varmt – Phuket i Thailand 28.
Foto: SHUTTERSTOCK

Hemskickade elever, vattenbrist och gräsbränder i mängder.

Maj månad har varit den varmaste månaden – sedan 1945. 

Och värmen väntas stanna.

Samtliga 500 elever på Västra hamnens skola i Malmö skickades på tisdagen hem från sina lektioner. I klassrummen stod luften still och temperaturen mätte cirka 30 grader. 

Skoldagen slutade klockan 13 efter att skolledningen bedömt att det varken var bra för personal eller elever att stanna kvar i skolan. 

– Helt ärligt – elever tycker det är ganska bra när de får gå hem. Men det var väldigt dålig ventilation, så även för deras hälsa tror jag att det var bra att komma ut i friska luften, säger Charlotte Löfqvist, rektor på Västra hamnens skola. 

Över 25 grader

Temperaturen har på sina håll på måndagen gott och väl klättrat över 25 grader i stora delar av Sydsverige. I Ängelholm har det varit 28 grader – lika varmt som i Phuket.

Men det har generellt varit varmt i hela landet. 

Så har det sett ut under i princip hela maj. Det har också lett till ett nytt värmerekord. 

Maj månad är, enligt Sydsvenskan, den varmaste månaden sedan 1945 I Skåne, då mätningarna startade. Då återstår ändå två dagar. 

SMHI mäter högsommardagar – temperaturer över 25 – och enligt lokaltidningen Sydsvenskan är det hittills 15 stycken. Helsingborg har höjt sin medeltemperatur med en grad mot det tidigare rekordet. 

På sina håll – som i Göteborg – har ett värmerekord sedan 1889 slagits.

– Det är ovanligt att det är så här varmt så här länge. Det är ovanligt att högtyck stannar kvar i så många dagar i streck, säger meteorolog Camilla Albertsen, som tillägger att Norge brutit det ena värmerekordet efter det andra. 

Det finns ingenting som talar för att supervärmen ska försvinna inom den närmaste tiden.
Foto: SHUTTERSTOCK

30 grader varmt

Och det finns ingenting som talar för att supervärmen ska försvinna. Meteorologen Camilla Albertsen förklarar att det ligger ett högtryck över norska havet och vidare mot Ryssland. Samtidigt ligger ett lågtryck över Frankrike och Spanien. 

Kombinationen gör att det blåser varma vindar mot Skandinavien. 

– I dag blir det nog lika varmt som i går. Det blir gott och väl 25 grader. Varmast blir det mot områdena i inre Götaland som får temperaturer strax under 30 grader, säger Camilla Albertsen. 

Vinden väntas dessutom hålla sig i schack.

Extremväder

Många glädes säkert åt rekordvarma maj. 

Men SMHI har i omgångar flaggat för värmeböljans risker. I nästan samtliga delar av Sverige – alla län i Sydsverige – har SMHI larmat för den förhöjda risken för skogsbrand.

Med undantag för skyfall på några håll har maj månad varit extremt torr – vilket lett till att skog och mark är lättantänd. I Värmland utbröt i måndags en större skogsbrand efter att det slagit gnistor kring ett tåg.

I fredags i förra veckan spred sig snabbt eld till skog och mark efter att det anrika gårdshotellet Tomarps gård börjat brinna. Hotellet totalförstördes i branden. 

I Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmars län råder, som en följd av den torra månaden, eldningsförbudet. 

En rad kommuner har dessutom utfärdat bevattningsförbud. Flera vattenleverantörer har de senaste dagarna uppmanat invånarna att snåla på vattnet. 

– Förbrukningen är betydligt mycket högre än vad den brukar vara den här tiden på året, har Marie Nordkvist Persson, kommunikationschef på Sydvatten, tidigare sagt till Kvällsposten. 

Fortsatt varmt

Och enligt meteorologerna lär det fina vädret stanna kvar i ytterligare några dagar. 

Camilla Albertsen berättar att det i princip hela landet blir fortsatt varmt.

– Temperaturerna går ner något till torsdag, men det fortfarande över 20 grader. Mellan 20-25. På fredag och i helgen sker ingen större förändring, det blir något grad svalare än vad vi har nu, säger Camilla Albertsen.

– Det kommer heller inte så mycket vind. Det kan blåsa lite friskt i morgon och på torsdag. Efter det är det fortsatt svaga vindar. 

Ort för ort

Malmö:

Med topptemperaturer som 26 grader blir det rejält varmt i Malmö i dag. Enligt prognosen blåser det 6-12 meter per sekund. På torsdag och framåt cirka 23 grader.

Helsingborg: 

Cirka 24 grader varmt på onsdagen och inte en moln i sikte. Vinden väntas blåsa 6-11 meter per sekund. Torsdag ungefär samma väder – men med något svagare vind.

Växjö

Här blir det hett! Enligt prognosen 27 graders värme mitt på dagen och inte ett moln i sikte. Svag vind dessutom. Torsdag och fredag något svalare med 24 respektive 26 grader.

Karlskrona:

Östra delarna av Sydsverige får generellt något svalare. I Karlskrona cirka 23 grader varmt. Onsdag och torsdag 21 grader – men väderkartan visar stora solen.

Kalmar

Kalmariterna får nöja sig med 22 grader på onsdag – men får i gengäld svag vind. Torsdag kryper man under 20-strecket för att klättra till 20 på fredagen. 

Göteborg:

Värmeböljan håller kvar sitt grepp. På i dag, onsdag, blir det cirka 27 grader i Göteborg – och nästan vindstilla. Och inte förrän på söndagen avtar värmen, då 25 grader.

Stockholm:

Det är framför allt Sydsverige som får de höga temperaturerna. Stockholmarna bjuds på drygt 20 grader. Det blir ungefär lika varmt under hela veckan – med ca 4-7 meter per sekund. 

Luleå: 

Det är ju sommar och sol även i Luleå. Men de riktigt höga temperaturerna uteblir. Cirka 15 grader på onsdagen, 10 på torsdag och 17 på fredag. 

Norrköping:

Här blir det varmt! Vädergudarna bjuder på cirka 26 grader på onsdagen. Därefter sjunker temperaturen under veckan – för att gå till 30 på söndag. Nästan vindstilla. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!