Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon vill veta hur älgarna mår i år

Efter en värmebölja kan det uppstå vattenbrist på många håll, detta ska du tänka på när det är torka.
Efter förra årets rekordtorka vill myndigheterna veta hur älgkalvarna mår. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SHUTTERSTOCK

När årets älgjakt startar i Halland kommer fokus att ligga på hur observationer kring hur de unga älgarna mår efter förra sommarens extrema väder.

Till följd av torkan fick många djur svårt att hitta mat vilket kan ha påverkat ungdjuren.

– Det var otroligt stressande för älgarna, säger Maria Persson, jakthandläggare på länsstyrelsen i Halland till SVT Nyheter Halland. 

Hon vill veta hur

älgarna mår i år

Tidigt på måndagen gick startskottet för årets halländska älgjakt. Totalt får 1055 älgar skjutas, färre än de 1118 för förra året.

– Det är inte alltid man skjuter allt man får tilldelat, men siffran är det som planeras att skjutas, säger Maria Persson till SVT.

Det är naturligtvis svårt att veta exakt hur stor älgstammen i de aktuella områdena är. Men det som ligger till grund för bedömningen är uppskattningar genom bland annat inventering av djurens spillning samt rena observationer.

Dagliga rapporter

Observationerna görs av jägarna som sitter på pass och skickas dagligen in till Svenska Jägareförbundets Viltdata.

Just iakttagelserna kommer att granskas extra noga i Halland i år eftersom länsstyrelsen vill veta hur kalvarna som föddes under förra året har klarat sig.

Maria Persson, jakthandläggare på länsstyrelsen i Halland.Foto: Pressbild/Länsstyrelsen i Halland

Den extrema torkan och hettan som bredde ut sig över landet stressade djuren i deras livsföring.

– Älgarna är inte anpassade för ett varmt klimat och fjolårets torka var otroligt stressande för dem, säger Maria Persson till SVT Nyheter Halland.

Stressen kom bland annat av att djuren fick det svårt att hitta rätt mängd mat i samband med att gräset snabbt torkade ut i värmen.

– Därför vill vi se hur kalvarna som föddes och överlevde under förra sommaren har klarat sig i år, säger jakthandläggaren Maria Persson till SVT Nyheter Halland.

Ladda ner.Foto: Kvällsposten