Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordstor släkt håller släktträff i Småland

Långarydssläkten är den största släkt i världen som kartlagts, enligt Guinness rekordbok. I helgen är det träff i Småland för släkten som omfattar runt 250 000 personer och utgör två procent av Sveriges befolkning.

Nu släpps också den sjätte och sista boken om den stora släktens historia. Per Andersson, som själv härstammar från släktfadern Anders Jönsson, länsman i Långaryd som levde under andra halvan av 1600-talet, började släktforska redan som 14-åring. Men han valde att inte bara blicka bakåt i historien.

– Jag har även gått framåt för jag tyckte att det var spännande att se vilka mina släktingar var. Jag trodde aldrig att vi skulle bli såhär många.

Själv härstammar han i fyra olika släktlinjer från den gamle länsmannen.

– Det är i allra högsta grad inavel, säger han och skrattar.

I Hylte kommun där Långaryd ligger utgör släkten hela 45 procent av befolkningen. I släkten finns det flera intressanta personer, många tillhörde vad Per Andersson beskriver som en sorts "bondearistokrati" som satt avtryck i historiska källor genom sina arbeten som nämndemän och kyrkvärdar, samt flera starka karaktärer.

– Länsmans mamma bland annat, hon var lite fisförnäm och drog en person inför rätta för att han hade petat av henne hatten i kyrkan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!