Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordökning av barn i särskola i Malmö

MALMÖ. Antalet barn i särskola ökar rekordartat i Sverige, enligt en ny rapport från Skolverket.
I Malmö är ökningen ovanligt kraftig.
- Antalet elever i särskola har stigit med hundra procent de senaste tio åren, säger Lars Lindeheim, enhetschef för särskolans resursteam i Malmö.

FAKTA

SÄRSKOLA
Särskola är för elever som inte klarar den vanliga skolan på grund av utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
När det inte är självklart om särskolan är den bästa skolformen ska i första hand barnet och föräldrarna få avgöra frågan.
Föräldrarna har alltid rätt att tacka nej.
Läroplanen är densamma för grundskolan, men med egna kursplaner.
Efter avslutad skolgång får eleven ett intyg om genomgången utbildning.
Om eleven eller föräldrarna vill kan man även få betyg.

Källa: Skolverket

Fler och fler svenska barn placeras i särskola. Det visar en färsk rapport från Skolverket som presenteras i dag. Men hur många elever det handlar om varierar kraftigt mellan kommunerna. - I Malmö har det varit en kraftigare ökning än i riket i stort. Vi har en årlig ökning med ungefär 10 elever per år, säger Lars Lindeheim.

Högre krav

Anledningen är bland annat högre krav i den vanliga grundskolan - och mindre särskild undervisning. Det krävs mindre i dag för att bedömas passa i särskola. - Malmö låg tidigare mycket lågt jämfört med övriga kommuner. Att det är fler elever i särskolan nu beror både på en ideologisk förändring och på skärpta kunskapsmål, säger han.

"Vill försöka förstå"

Modern pedagogik kräver att eleven kan delta i grupparbetet och jobba självständigt, vilket kan vara svårt för elever med utvecklingsproblem. Enligt Karin Wahlström, undervisningsråd på Skolverket, är det viktigt att det finns en övergripande idé om vilka elever som ska gå i särskolan. - Vi vill försöka förstå varför det ser så olika ut. Särskolan är mycket personberoende, och på många håll finns inte det beslut som behövs, säger hon.