Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga smittade vårdas i Skåne

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet sjukhusvårdade med corona fortsätter öka rejält i Skåne.

Nu vårdas mer än dubbelt så många som under smittoppen i våras. 

12 nya dödsfall från de senaste tre dagarna rapporterades under måndagen. 

Under måndagen fattade länsstyrelsen Skåne beslut om att sänka publiktaket till åtta personer.

På måndagen vårdas 187 patienter med covid-19 på skånska sjukhus. Det är mer än dubbelt så mycket som under smittoppen i våras när det som mest var 91. Det är också en ökning med 17 stycken under det senaste dygnet. 

20 av patienterna vårdas på intensiven, ytterligare en patient jämfört med söndagens siffror. 20 patienter på intensivvården är något färre än under vårens smittopp. 

Samtidigt rapporterar Region Skåne 12 nya dödsfall från de tre senaste dagarna. Totalt har Skåne nu 362 coronarelaterade dödsfall. 

Antalet nya bekräftade fall senaste dygnet är 37 stycken, men där finns en eftersläpning i rapporteringen. Om man jämför med de två senaste måndagarna är dock 37 nya fall en låg siffra, de senaste två måndagarna har Region Skåne rapporterat 139 respektive 125 nya covidfall.

Sänker publiktak

Samtidigt fortsätter arbetet med att stävja smittspridningen. Under måndagen meddelade länsstyrelsen Skåne att man beslutat sänka publiktaket till åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare. 

– Vi har en omfattande samhällspridning och därför behövs det tas krafttag för att vända utvecklingen. Det innebär naturligtvis uppoffringar men vi är i ett läge där alla måste inse allvaret och att smittspridningen går bara att hejda om vi alla hjälps åt, säger smittskyddsläkare Eva Melander enligt ett pressmeddelande. 

Undantaget är begravningar där regeringen beslutat om ett undantag på 20 deltagare.

– Jag är medveten om att en publikbegräsning på åtta personer leder till svåra konsekvenser för föreningar, klubbar och arrangörer. Men nu handlar det om att begränsa smittspridningen av covid-19 och då måste vi fatta en del svåra och smärtsamma beslut, säger Anneli Hulthén enligt ett pressmeddelande. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!